Hlavní obsah

Blair s Brownem čelí veřejnému výslechu kvůli Iráku

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Gordon Brown čelí společně se svým předchůdcem Tony Blairem veřejnému výslechu. Uvedl to ve středu předseda liberálních demokratů Nick Clegg po setkání se šéfem komise vyšetřujícím události před invazí americko-britských sil do Iráku v březnu 2003.

Foto: Profimedia.cz

Zleva Gordon Brown s Tony Blairem

Článek

Sir John Chilcot podle něj nařídil veřejná slyšení všech svědků navzdory snaze současného ministerského předsedy Browna přestěhovat některá z nich za zavřené dveře. Podle listu The Guardian platí výjimky jen v případě ohrožení národní bezpečnosti a dobrých vztahů se spojenci.

Chilcot neuvedl žádné termíny a je možné, že se výslechy uskuteční až po parlamentních volbách v příštím roce. Labouristé dlouhodobě v průzkumech ztrácejí podporu voličů a hrozí jim po třinácti letech odchod z vlády.

Chilcotovu pětičlennou komisi zřídil minulý týden samotný premiér Brown. Předvolaní podle Guardianu nebudou svědčit pod přísahou, Chilcot je nicméně plánuje písemně upozornit, že musejí vypovídat podle pravdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám