Hlavní obsah

Češi v čele EU končí stejně chaoticky, jako začali, kritizuje list Le Figaro

Paříž

České předsednictví v Evropské unii končí stejně chaoticky, jako začalo, uvedl v úterý francouzský provládní list Le Figaro v komentáři k nadcházejícímu předání unijní "štafety" Švédsku. Stockholm se podle deníku připravuje na pohnuté předsednictví, během kterého chce položit důraz na dvě priority, a to pokračující ekonomickou krizi a boj proti klimatickým změnám.

Foto: Petr Horník, Právo

Symbolické předání předsednictví EU z české strany na švédskou.

Článek

"Ve Stockholmu se s potutelným úsměvem svěřují, že je 'prakticky jisté', že budou lepší než jejich předchůdci. V sobotu končilo v Praze české předsednictví stejně chaoticky, jako začalo," tvrdil Le Figaro.

"Aby 'si Švédové dodali sílu', český ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle dostal nápad předat jim uprostřed Vltavy sud s českým pivem. Nepočítal ale s turisty na šlapadlech, kteří nebezpečně rozhoupali českou a švédskou loďku a málem z vodní ceremonie udělali poslední katastrofu českého předsednictví," ironicky dodal list.

Ve výčtu úkolů, které Švédsko čekají, Le Figaro připomíná především otázku ratifikace Lisabonské smlouvy o reformě unijních institucí, u níž podle listu dál panuje nejistota kvůli nadcházejícímu opakovanému referendu v Irsku. "Doufáme v kladný výsledek referenda. Ale s ohledem na respekt k irským voličům to nemůžeme předjímat," citoval deník švédskou ministryni zahraničí Cecílii Malmströmovou.

"Obzvláště, když v České republice velmi euroskeptický prezident Václav Klaus dělá vše pro to, aby proceduru zpozdil," dodal Le Figaro.

Nedávno kritizoval české předsednictví také britský list Financial Times. Vypočítával všechny lapsy včetně těch dlouho známých. Jedno mu však komentátor Tony Barber přiznává, že na rozdíl od jiných předsednictví, toto určitě hned tak neupadne v zapomnění. Kritizuje především politiky, úředníci podle něj pracovali dobře. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám