Hlavní obsah

Při zátahu na pachatele miliardové loupeže zatkli ve Francii 20 lidí

Aktualizováno

Francouzská policie zadržela v pondělí odpoledne asi 20 lidí podezřelých z prosincového vloupání do superluxusního pařížského klenotnictví Harry Winston a nalezla klenoty, které tam tehdy byly ukradeny. Nalezena byla jen část klenotů. Hodnota lupu se odhadovala na 85 milionů eur (2,2 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podezřelí byli zadrženi poté, co se vyšetřovatelé dověděli, že údajný přechovávač šperků chystá jejich prodej. Tento člověk prý přijel z ciziny.

Údaje o počtu zadržených se liší. AFP píše o asi dvaceti, AP o 25 a podle internetových stránek listu Le Journal du Dimanche gratulovala francouzská ministryně vnitra Michele Alliotová-Marieová vyšetřovatelům k zadržení 29 podezřelých. Údajně jde o lidi ve věku 22 až 67 let. Několik z nich jsou ženy.

Policie při zatýkání zabavila střelné zbraně a 250 000 eur v hotovosti. Podle AP měla policie původně podezření, že do loupeže byl zapleten i pověstný gang zločinců z bývalé Jugoslávie zvaný Růžoví panteři. Teď se prý ale zdá, že jejich účast je možné vyloučit.  

Odměna za dopadení byla milión dolarů

Loupež byla spáchána 4. prosince. Klenotnictví v podvečer přepadli čtyři muži a se zbraněmi v ruce přinutili zaměstnance, aby jim vydali všechny šperky, jež byly v obchodě. Byla to rekordní loupež klenotů ve francouzských dějinách.

Londýnská pojišťovna Lloyd´s krátce poté vypsala odměnu milion dolarů (asi 20 milionů korun) za informaci vedoucí k nalezení šperků.

Klenotnictví Harry Winston je na Avenue Montaigne, kde jsou soustředěny nejluxusnější pařížské obchody a butiky. Je to odbočka americké společnosti téhož jména.

Harry Winston je ve svém oboru světová špička. Původní klenotnictví založil Harryho otec Jacob Winston už v roce 1888, ale světovou slávu získal až syn, který proslul pracemi s diamanty a zemřel v roce 1978. Mezi jeho zákaznice patřily například bývalá íránská císařovna Farah, Jacqueline Kennedyová, pro kterou u něho nakupoval její druhý manžel Aristoteles Onassis, a filmová hvězda Elisabeth Taylorová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám