Hlavní obsah

Ingušský prezident byl zraněn při atentátu v Nazrani, tři lidé zahynuli

Novinky, BBC, aš, Interfax

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Prezident jihoruského Ingušska se v pondělí stal terčem atentátu, který podle ruských zdrojů přežil. O útoku informovala ruská agentura Interfax. Junus Bek Jevkurov byl při atentátu zraněn a převezen do nemocnice. Zraně byl i jeho bratr a náčelník ochranky. Tři z prezidentových strážců exploze zabila.

Foto: RIA Novosti, Reuters

Prezident Ingušska Jevkurov

Článek

„Následkem mohutného výbuchu výbušného zařízení na cestě utrpěl prezident lehká zranění a jeho život nic neohrožuje. Zahynuli nejméně tři jeho ochránci,“ uvedlo ministerstvo vnitra v Ingušsku. Nálož vybuchla v Nazrani v 8:20 (6:20 SELČ).

Zraněni byli tři lidé, kromě prezidenta ještě jeho bratr a náčelník jeho ochranky. Všichni byli převezeni do nemocnice k ošetření. 

Podle policistů byl výbuch nálože uložené v autě mimořádně silný, zcela zničil jedno z aut ochranky a na silnici vytvořil kráter o průměru dvou metrů.

Policie vyhlásila pátrání po podezřelém vozidle lexus, které místem projelo těsně před kolonou. Předpokládá se, že nálož o síle deseti kilogramů TNT, mohl odpálit člověk, který seděl v lexusu, i když nevylučuje ani možnost sebevražedného atentátu, nálož mohl odpálit sebevrah sedící v autě s výbušninami. Mohla být ale vyhozena i z projíždějícího lexusu. 

Cesta, po níž jela kolona prezidenta, bývá obvykle předem kontrolovaná.

Do pohotovosti byly uvedeny bezpečnostní síly v celém Ingušsku.

Rusko sice letos vyhlásilo konec bezpečnostní operace v Čečensku, od té doby se ale bezpečnostní situace na severu Kavkazu výrazně zhoršila, zejména v zemích sousedících s Čečenskem, tedy v Ingušsku a Dagestánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám