Hlavní obsah

V Rakousku havaroval český autobus se Slováky, 34 zraněných

Právo, Novinky, ČTK, ivi (Bratislava)
Štýrský Hradec
Aktualizováno

Ve Štýrsku v Rakousku v neděli ráno havaroval český autobus s českými řidiči, který převážel mladé lidi ze Slovenska. Informovala o tom agentura APA. Při nehodě utrpělo zranění 34 lidí, z toho deset musí podle informací rakouské policie zůstat v nemocnici, podle šéfa rakouského krizového štábu jich je přibližně patnáct. Nikdo ale není v ohrožení života.

Článek

Nehoda se stala asi v šest hodin ráno na dálnici A2 mezi Mooskirchenem a Liebochem ve směru na Štýrský Hradec.

Gernot Zmerzly z dálniční policie informoval, že havarovaný autobus patří firmě Tredos z Třebíče a že se jím školáci z města Senica vraceli ze školního výletu v Itálii.  

Autobus vyjel z neznámých příčin z vozovky napravo od dálnice a převrátil se. Policie se podle rakouského média Krone domnívá, že řidič za volantem usnul. Kontrola tachografu ukázala, že šoféři dodržovali předepsané časy jízdy a přestávek. U řízení se měli vystřídat na odpočívadle vzdáleném pouhé čtyři kilometry od místa neštěstí.

Autobus havaroval na rovném úseku dálnice. Podle zpravodaje slovenské televize TA3 měli cestující poměrně štěstí, protože vozidlo skončilo těsně vedle pilíře, který drží dopravní návěstí.  

"Seděla jsem úplně vpředu. Těsně před nehodou jsem se probudila. Jeli jsme po rovné silnici a najednou autobus prorazil plot a převrátil se. Myslíme si, že řidič zaspal. V šest hodin měl zastavit, ale nezastavil. Asi si myslel, že všichni spíme. Naštěstí jsem všichni na živu," řekla televizi TA3 učitelka Jana Redechová. 

Jednatel třebíčské dopravní společnosti Tredos František Pleha uvedl, že do Rakouska byl již vyslán náhradní autobus a na místě by měl být kolem poledne. Havarované vozidlo bylo podle něj v provozu jeden a půl roku. Řidiči jsou ve věku kolem 35 let a oba mají přibližně desetiletou praxi. "Jeden z nich utrpěl při nehodě lehčí zranění a po ošetření byl propuštěn z nemocnice, druhý vyvázl bez zranění," dodal Pleha.  

V autobuse jelo 48 studentů střední podnikatelské školy v Senici ve věku 15 až 20 let. Záchranáři vypověděli, že na místě nehody to vypadalo jako "po bitvě". Franz Draxler, jeden z moorkirchenských dobrovolných hasičů, agentuře APA řekl, že z autobusu vylézali zakrvácení cestující a pobíhali po dálnici. Zraněným pomáhala asi stovka záchranářů. Technici havarovaný autobus z příkopu, kam se svalil, vyprostili jeřábem.

O děti se starali hasiči

Podle rakouského autoklubu ÖAMTC jednu těžce zraněnou dívku přepravil vrtulník do zemské nemocnice ve Štýrském Hradci, další dva těžce zranění byli převezeni do univerzitní nemocnice v tomto městě. O ty cestující, kteří zraněni nebyli, se starají místní hasiči, dali dětem najíst i napít.

Zpravodajský server deníku Krone dále uvedl, že byla dálnice ve směru jízdy havarovaného vozidla uzavřena.

Slováci vyslali na místo krizový tým

Pro většinu studentů si již přijeli rodiče. Slovenské ministerstvo zdravotnictví vyslalo krizový tým do rakouských nemocnic, kde leží zranění. "Jde o stejný tým psychologů, kteří pomáhali při tragické události v Polomce," uvedla mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková. 

Na místo odcestoval také slovenský ministr zdravotnictví Richard Raši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám