Hlavní obsah

Slováci opět protestovali proti návštěvě čínského prezidenta

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček,( Bratislava)

Druhý den návštěvy čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa v Bratislavě proběhl bez incidentů. Slovenská policie na Náměstí Svobody od sebe oddělila skupinu čínských aktivistů a skupinu požadujících dodržování lidských práv v Číně. Zabránila tak opakování čtvrtečních násilností, které se odehrály před Prezidentským palácem v Bratislavě těsně před příjezdem čínského prezidenta.

V Bratislavě se opět protestovalo proti návštěvě čínského prezidentaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Ve čtvrtek bylo několik lidí zraněno a policie předvedla šest Slováků a tři Číňany. Slovenská opozice a nevládní organizace žádají prošetření čtvrtečního postupu policie, která údajně zasahovala hlavně proti vlastním občanům.

"Ve čtvrtek jsme chtěli protestovat proti porušování lidských práv v Číně a došlo k porušování lidských práv na Slovensku," uvedl jeden z aktivistů Ondrej Dostál, který byl mezi zadrženými. [celá zpráva]

Podle Dostála došlo k porušení práva na svobodu projevu ze strany čínských agentů. "Slovenská policie proti Číňanům nezasahovala, nechránila slovenské občany a tím nechránila právo na svobodu projevu," dodal Dostál.

Chu ve čtvrtek jednal s prezidentem Ivanem Gašparovičem, v pátek s premiérem Robertem Ficem a předsedou parlamentu Pavlem Paškou především o ekonomických otázkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám