Hlavní obsah

Air France začala vyplácet odškodné - půl miliónu korun za oběť

Pozůstalí po 228 obětech z airbusu společnosti Air France na lince z Rio de Janeira do Paříže, který se zřítil 1. června do Atlantiku, dávají najevo nespokojenost s postupem francouzských aerolinek. Generální ředitel Air France Pierre-Henri Gourgeon tuto kritiku ve čtvrtek odvracel oznámením o zahájení vyplácení první části odškodnění ve výši 17 500 eur (asi 470 000 korun) za každou oběť.

Foto: Reuters

Šéf Air France Pierre-Henri Gourgeon

Článek

Gourgeon prohlásil, že společnost je v kontaktu s 1800 pozůstalými a je pro řešení této otázky plně mobilizována. Při neštěstí, jehož příčiny stále nejsou objasněny, zahynulo všech 228 lidí na palubě. Byli to cestující 32 národností. Nejvíc bylo Francouzů - 61 - a Brazilců - 58.

Stroj spadl do Atlantiku poté, co vletěl do velké bouřkové oblasti. Z vody se zatím podařilo vyzvednout 50 těl a asi 400 součástí letadla.

Gourgeon v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici RTL řekl, že Air France se teď soustřeďuje na vyplacení první části odškodného ve výši 17 500 eur (asi 470 000 korun) za každou oběť. Celkovou výši nezmínil, ale podle odhadů agentur bude celkové odškodnění mnohem vyšší - minimálně 110 tisíc eur (2,95 mil. korun).

Agentura AFP napsala, že bratr jedné z obětí vytvořil sdružení s cílem kompenzovat údajnou malou podporu ze strany Air France, kterou obvinil z nedostatku lidskosti.

Na dotaz ohledně možných příčin neštěstí Gourgeon zopakoval slova vyšetřovatelů z tohoto týdne, že jsou trochu blíž k pochopení toho, co se stalo, ale nemají žádnou jistotu. Řekl také, že neztratil naději, že se najdou takzvané černé skříňky letadla se záznamy o letu. Černé skříňky přestanou vysílat signál za 10 dnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Air France vyměnila rychloměry u airbusů

Francouzská letecká společnost Air France už vyměnila sondy pro měření rychlosti u všech dálkových letounů typu Airbus A330 a A340. Oznámil to v pondělí mluvčí...

Výběr článků

Načítám