Hlavní obsah

Italská ministryně turistiky čelí skandálu, k pozdravu zvedla pravici

Řím

Opozice požaduje odvolat italskou ministryni turistiky Michele Vittorii Brambillovou poté, co se ve středu objevilo video, kde zdraví lidi fašistickým pozdravem zdviženou pravicí. Bývalá královna krásy, která má blízko s premiérovi Silviu Berlusconimu, ale popírá, že by se dopustila čehokoli špatného a zdůrazňuje, že fašismus odmítá, píše agentura AP.

Článek

Video zachycuje jak jednačtyřicetiletá Brambillová na akci k uctění karabiniérů ve městě Lecco poslouchá italskou hymnu s pravou rukou ohnutou a položenou na srdci. Na konci hymny pravou paži zvedne a napne, což nápadně připomíná pozdrav používaný fašistickým diktátorem Benitem Mussolinim. Stejně zdravil dav i její otec, který stál vedle ní.

Brambillová ale popírá, že by použila fašistický pozdrav. Hájí se, že jen zdravila dav. „Nikdy jsem neudělala gesto, které by omlouvalo fašismus, to je něco, k čemu jsem nikdy nedala najevo žádnou shovívavost ani sympatie,“ říká ministryně Vláda se za ni postavila, prý jen mávala davu.

Opozice je ovšem přesvědčena, že gesto nebylo v pořádku a ministryně by měla rezignovat. „Vztyčená paže ukazuje na nebezpečný a zneklidňující kulturní a institucionální posun," varuje Michele Bordo z Demokratické strany. „Očekáváme, že Brambillová rezignuje a že premiér Berlusconi gesto jasně odsoudí.“ Fašistický pozdrav je v Itálii zakázán a trestným činem je i obhajoba fašismu.

V Berlusconiho pravostředovém slepenci partají Svobodní lidí jsou i bývalí neofašisté.

V Berlusconiho pravostředovém slepenci partají Svobodní lidí jsou i bývalí neofašisté.

Brambillová však tvrdí, že zveřejnění videa bylo účelové, protože se objevilo na webu listu la Repubblica až nyní, byť se akce konala na počátku měsíce. Video se objevilo na webu krátce poté, co se stala Brambillová ministryní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám