Hlavní obsah

Turisty na španělských plážích ohrožuje měchýřovka s jedem jako kobra

– Madrid
Novinky, Luděk Fiala, Novinky, Telegraph.co.uk

Španělské pláže u Středozemního moře se potýkají s invazí jedovatých měchýřovek portugalských, živočichů podobných medúzám, které se poprvé po deseti letech dostaly z Atlantiku daleko za Gibraltarský průliv. Majitelé hotelů a pláží nabádají turisty k obezřetnosti, zasažení tímto žahavcem může být i smrtelné.

Foto: Profimedia.cz

Měchýřovka portugalská (Physalia physalis)

Článek

“Portugalské měchýřovky už deset let ve Středozemním moři nikdo neviděl. Jejich výskyt u španělského pobřeží by mohl předznamenávat proces kolonizace, k němuž došlo i u jiných invazních druhů,” řekl šéf evropské sekce ekologické organizace Oceana Xavier Pastor.

“Nelze s určitostí říci, co způsobilo tak mohutný výskyt, ale zaznamenali jsme tisíce pozorování,” dodal. Měchýřovky portugalské byly spatřeny až v blízkosti pláží Costa del Sol a panují obavy, že zaplaví také okolí Baleárských ostrovů. Jejich přirozeným prostředím jsou přitom otevřené oceány.

Měchýřovka portugalská (Physalia physalis)
Žahavec z řádu trubýšů
Ve skutečnosti nejde o jedince, nýbrž o kolonie specializovaných organismů
Tělo se skládá ze vzdušného měchýře, který plave na hladině, a dolní části s dlouhými akvamarínovými rameny a chapadly, která dosahují až 30 metrů
Je pokládána za velmi nebezpečnou, její žahadla jsou desetkrát silnější než u medúzy, používá podobný typ jedu jako kobra

Zasažení žahadlem měchýřovky může být pro lidi smrtelné. Ohroženy jsou zejména děti, alergici a lidé se srdečními potížemi, u kterých může dojít k zástavě. Mezi další následky bolestivého zasažení žahadlem měchýřovky může být horečka a selhávání činnosti plic.

Zasažení turisté si často měchýřovku pletou s medúzou, což má za následek neúčinnou léčbu vzhledem k tomu, že jedy obou živočichů se liší.

Španělsko trápí také množící se medúzy

Úřady ve Španělsku se už teď připravují na zákrok proti běžným medúzám, které se množí ve Středozemním moři a zaplavují turistická letoviska.

Během uplynulých let zaznamenalo Španělsko mohutný nárůst těchto živočichů, který někteří vědci dávají do souvislosti s dopady globální změny klimatu a také s masivním rybolovem, jenž  medúzy připravuje o jejich přirozené predátory.  

V Katalánsku na severovýchodě země vyhledalo během minulé sezóny lékařské ošetření 20 tisíc turistů poté, co byli zasaženi medúzou.

Jak postupovat při zasažení měchýřovkou:

:: Vyhnout se dalšímu kontaktu s měchýřovkou, případné zbytky odstranit vhodným předmětem, ne rukama.

:: Zasaženou kůži omýt slanou vodou, ne pitnou vodou, která může následky ještě zhoršit. Pokud byly zasaženy oči, vymývat 15 minut vodou z kohoutku o pokojové teplotě a raději vyhledat co nejdříve lékaře.

:: Omývat zasažené místo horkou vodou, což uleví od bolesti denaturizací toxinů.

:: Aplikovat led, který sníží aktivitu toxinů a omezí citlivost zasaženého místa. Zpomalí také šíření jedu do organismu.

Úřady pro varování před výskytem žahavců používají satelitní snímky. Jakmile se přiblíží příliš blízko k pobřeží, vyrazí rybářské čluny, aby je odehnaly od oblíbených pláží.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám