Hlavní obsah

Rasismus zmítá Belfastem, Rumuni museli utéci do kostela

– Belfast
Novinky, BBC,

V kostele v Belfastu strávilo noc na středu 115 Rumunů z dvou desítek rodin, kteří po rasistických útocích opustili své domovy. Odešli z nich v pondělí poté, co byl napaden protestní průvod odsuzující rasismus. Mezi uprchlíky je i pětiletá dívka. Nejméně jedna žena je zraněna.

Foto: , Novinky

Raistické útoky řeší policie.

Článek

Rumuni v severoirském Belfastu se v posledních měsících stávali terči stále ostřejších rasistických útoků. Do jejich bytů v ulici Lisburn, kde žijí několik let, jim dokonce opakovaně házeli cihly.

Dvě desítky rodin se nakonec rozhodly byty opustit. Pastor Malcolm Morgan je nechal přespat na podlaze kostela. Skupina se předtím pokoušela najít azyl v nějakém domě, ale nakonec je policie odvezla mikrobusy do kostela.

Jedna z žen, která si nepřála být jmenována, uvedla, že se bála, že ji i její rodinu nakonec zabijí a že se teď chce vrátit do Rumunska, i když ocenila, jak se o ně lidé v Belfastu pobouření útoky snaží starat.

„Ženy, které se mnou mluvily včera, byly neklidné, měly slzy v očích a říkaly: my to tady milujeme, rády bychom tu žily, ale jsme příliš vyděšené,“ uvedla Anna Lo, které se o ně pomáhá starat. „Jedna žena mi ukázala své rameno, kde byly podlitiny a rány, jak byla udeřena do ramene.“

Podle BBC v severním Irsku nyní narůstá rasismu, který se stal v některých čtvrtích města novou sektou. Panovalo dokonce podezření, že se na útocích podílely milice loajalistů, to se však nepotvrdilo.

Belfastská starosta Naomi Longová uvedla: „Tento druh nechutných scén je zcela neakceptovatelný“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám