Hlavní obsah

Slovenský soud osvobodil lidi podezřelé z ubodání studenta Tupého

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Okresní soud v Bratislavě v úterý osvobodil pět mužů, kteří se podle obžaloby měli v roce 2005 podílet na vraždě studenta Daniela Tupého. rozsudek ještě není pravomocný, v případě odvolání bude případ řešit krajský soud. Tupý se podle svědků stal obětí útoku neonacistů na bratislavském Tyršově nábřeží.

Článek

Proces trval pět měsíců a soud vyslechl 40 svědků. Obhájcům se však podařilo zpochybnit výpovědi dvou utajených svědků. Podle obhajoby utajení svědci vůbec nebyli v době vraždy na místě činu. Všichni obžalovaní svorně tvrdili, že jsou nevinní.

Prokurátorka připustila, že v rámci přípravného řízení se nepodařilo získat nezpochybnitelný důkaz proti obviněným. Navzdory tomu žádala udělení trestu ve výši 10 až 15 let.

Tupý byl při útoku 4. listopadu 2005 bodnut celkem osmkrát do zad. Student utrpěl také vážná zranění hlavy, když ho útočníci udeřili boxerem a skočili mu na hlavu. Bezprostřední příčinou smrti bylo vnitřní krvácení.

Vražda Tupého vyvolala na Slovensku řadu protestů proti vzmáhající se aktivitě neonacistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám