Hlavní obsah

Protest gruzínské opozice brutálně potlačila policie

Právo, Michael Švec
Tbilisi

Gruzínská policie v pondělí brutálně rozehnala demonstrace před hlavní policejním ústředím v Tbilisi. Přibližně tři sta maskovaných mužů ozbrojených obušky vyběhlo přímo z budovy ústředí a zaútočila na protestní shromáždění, napsal zpravodajský server Civil.ge. Neoficiální zprávy hovoří až o desítkách raněných. Ministerstvo vnitra oznámilo, že na místě bylo zadrženo 39 lidí.

Foto: Reuters

Policisté mlátí jednoho ze zadržených stoupenců gruzínské opozice.

Článek

"Zastánci opozice zahradili hlavní vchod do budovy správy a ulici. Policie se pokusila vchod i ulici uvolnit, protestující však vzdorovali,“ uvedl ministr vnitra Šota Utiašvili. Očití svědci včetně fotografa agentury Reuters však Civil.ge sdělili, že demonstranti komunikaci neblokovali a stáli v řadě na druhé straně ulice proti budově ústředí. Upozornili, že zasahující policisté zabavili novinářům fotoaparáty. Dalšího fotografa, Zuraba Kurtsikidzeho z European Pressphoto Agency, prý policisté zbili, odnesl si pohmožděniny hlavy a zad.

Prohlášení amerického, francouzského a českého velvyslance jasně povzbudily úřady, aby s námi dnes zacházeli jako se zločinci a bandity.
David Gamkrelidze, opoziční předák

Proti napadení svých novinářů se také ohradily dvě místní televize, Maestro TV a Kavkasia TV a symbolicky přerušily program. Vnitro později napadení novinářů označilo za „svoji chybu“ a omluvilo se. Náměstkyně ministra Eka Zguladze doplnila, že přístroje, které byly reportérům na místě zabaveny, už jim byly vráceny. Podle novinářů však v aparátech chyběly paměťové karty, nebo byly vymazané, napsala agentura Reuters.

Opozice se domnívá, že vládu k použití síly povzbudila páteční prohlášení velvyslanců několika západních zemí v Tbilisi, kteří kritizovali občasné násilné výstřelky opozičních demonstrantů, například házení kamení a lahví na poslance parlamentu.

„Prohlášení amerického, francouzského a českého velvyslance jasně povzbudily úřady, aby s námi dnes zacházeli jako se zločinci a bandity,“ řekl opoziční předák David Gamkrelidze.

Gruzínci omylem vypískali českého ambasadora

Pískotem a výkřiky přivítala v pátek v Tbilisi gruzínská opozice českého velvyslance Ivana Jestřába před budovou parlamentu. Nebyl to však výraz nesouhlasu s politikou České republiky. Demonstranti totiž ambasadora považovali za domácího poslance, uvedla místní televize Rustavi-2.

V pátek se vyhrotily zatím převážně pokojné demonstrace – převážně mladí opozičníci zasypali vejci, kameny a láhvemi zákonodárce a auto s předsedou parlamentu Davidem Bakradzem.

„Na místo přišel i český velvyslanec. Účastníci protestu diplomata nejprve považovali za vlastního poslance a přivítali jej pískáním a výkřiky. Nakonec byl rozpoznán a situace se uklidnila,“ informovala Rustavi-2.

Francouzský velvyslanec v Tbilisi Eric Fournier po incidentu vyzval všechny politické síly Gruzie, aby se zřekly násilí. „Na národem zvolené poslance házeli kameny. Tím urazili demokracii. Urazili také českého velvyslance, který přišel na místo, aby se seznámil se situací,“ přečetl v sobotu Fournier gruzínsky prohlášení.

Jestřáb nechtěl svoji pozici v incidentu komentovat, podle něj se nestalo nic, co by stálo za zmínku. Uvedl však, že hod kamenem nemůže být politickým argumentem. „To, co se stalo v pátek, bylo na místní poměry něco podobného jako u nás vajíčková aféra,“ řekl Právu. „Šel jsem se tam podívat, byl tam celkem klid, opozičníci vítali politiky pískotem,“ popsal. „Novinářům jsem na místě řekl, že kameny nemůžou být politickým argumentem,“ dodal.

Opozice demonstruje v Gruzii již od počátku dubna a žádá odchod prezidenta Michaila Saakašviliho, kterého obviňuje z autoritářského řízení státu a ze špatného vedení války s Ruskem loni v srpnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko obvinilo EU, že si tvoří sféry vlivu

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Evropskou unii, že se snaží vytvořit si za svými hranicemi sféry vlivu. Jako příklad uvedl "hrubé zacházení"...

Výběr článků

Načítám