Hlavní obsah

Prasečíma nohama zneuctili památník v Budapešti

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Prasečí nohy pohodili v pondělí neznámí pachatelé u památníku holocaustu v Budapešti. Na nábřeží Dunaje je umístěný památník tvořený kovovými odlitky bot, které symbolizují postřílené Židy na konci druhé světové války. Jednotky maďarské fašistické strany Šípových křížů střílely Židy přímo na nábřeží a jejich těla padala do Dunaje.

Foto: Profimedia.cz

Prasečí nohy pohodili neznámí pachatelé u památníku holocaustu.

Článek

Obyvatelé oznámili policii, že v několika kovových botách jsou zasunuty prasečí nohy. Policie případ vyšetřuje. Památník odhalili v roce 2005. Tvoří ho 60 párů dobových bot, vyrobených z kovu.

Ultrapravice posiluje

V Maďarsku v důsledku politické nestability a špatné hospodářské situace sílí podpora extremistických sil. Ultrapravicová strana Jobbik získala v nedávných volbách do Evropského parlamentu (EP) téměř 15 procent hlasů a tři poslanecké mandáty.

Na sobotním shromáždění extremistů v Budapešti žádal znovuzvolený poslanec EP Csanád Szegedi zrušení dekretů prezidenta Edvarda Beneše a změnu hranic určených Trianonskou smlouvou po první světové válce. "V Bruselu vyzveme německé a rakouské poslance, aby podpořili zrušení Benešových dekretů. Trianonské hranice musí rovněž zapadnout prachem," uvedl Szegedi.

Pro Maďary v Rumunsku chce Jobbik dosáhnout vytvoření územní autonomie a pro Maďary na Ukrajině bude požadovat vytvoření samostatného maďarského okresu. "Nebudeme spokojeni, dokud nebude používání maďarštiny svobodné v celé Karpatské kotlině" dodal poslanec EP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám