Hlavní obsah

Vraždu vychovatele a útěk z polepšovny plánovali tři slovenští kluci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brutálním způsobem chtěli tři 14letí kluci zavraždit vychovatele při plánovaném útěku z Reedukačního centra v Čerenčanech. Měli připravený kovový hák a nůžky, jimiž hodlali vychovatele bodnout do krku. "Pro jistotu měli ještě připravenou dřevěnou násadu, kdyby bylo potřeba vychovatele dorazit," píše deník SME na své internetové stránce.

Článek

Útěk byl naplánovaný na září, ale jeden z chlapců plány party prozradil vychovatelům. Lukáš a Michal byli následně obviněni z přípravy úkladné vraždy. Oba žáci základní školy v pondělí u soudu tvrdili, že jsou nevinní a šlo pouze o srandu.

Metod, který připravovaný útěk prozradil, vystupuje v případě jako svědek. Podle vychovatele, který se měl stát obětí povedené party, byl měl Metod sedět na lavici obžalovaných, protože se také podílel na přípravě vraždy. "Nelíbí se mi, že třetí z party z toho vyklouzl," uvedl.

Lukáš, Michal a Metod se dostali do polepšovny, protože nechodili do školy a měli na svědomí také drobné krádeže. Nyní se z plánovaní vraždy vzájemně obviňují. "Lukáš řekl, že to jinak nepůjde a bude potřeba zabít vychovatele. Že ho píchneme do krku a udeříme holí, aby zdechl. Michal mu radil, kam ho má píchnout," uvedl Metod.

Zavražděnému vychovateli chtěli následně vzít klíče, peníze a mobilní telefon. "Kdyby nás chytli, tvrdili bychom, že jsme ho našli mrtvého, vzali jsme klíče a utekli jsme," dodal Metod.

Žákům hrozí dva až sedm let vězení. Snížení trestní odpovědnosti z 15 na 14 let schválil slovenský parlament v roce 2005. Důvodem byla narůstající kriminalita dětí. Bývalý ministr spravedlnosti Daniel Lipšic navrhuje snížení trestní odpovědnosti na 12 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám