Hlavní obsah

Bosenská televize zveřejnila záběry Ratka Mladiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad
Aktualizováno

Bosenská televize zveřejnila snímky po léta prchajícího a skrývajícího se bosenskosrbského generála Ratka Mladiče, jehož vydání požaduje Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Bosna tvrdí, že záběry jsou z letošní zimy. Srbské úřady ale ve čtvrtek oponovaly, že videa jsou stará nejméně osm let, uvádí srbské rádio B92.

Článek

V pořadu 60 minut bosenská federální televize FTV odvysílala záběry, na nichž je vidět Ratko Mladič, který stále uniká spravedlnosti. Stanice sdělila, že byly pořízeny tuto zimu. Záběry jsou prý pořízené ve vesnici Košutnjk u Bělehradu. Mladić se tam volně prochází a hovoří s přáteli.

Předseda srbské Národní rady pro spolupráci s Haagským tribunálem Rasim Ljajić ale sdělil, že žádný ze záběrů není mladší osmi let. Ljajić na tiskové konferenci vlády sdělil, že tyto záběry Srbsko už Haagu před časem předalo v minulých letech.

Ředitel srbské kanceláře pro spolupráci s Haagem Dušan Ignjatović dodal, že snahou bylo poškodit obraz Srbska mířícího do Evropy a prezentovat je jako zemi, která chrání Mladiče.

"Je známo, že Ratko Mladić měl v Srbsku zastánce v časech vlády Slobodana Miloševiče. To není nic nového. Nyní ale Ratko Mladić nemá v Srbsku žádné zastání, ať je kdekoli, skrývá se," řekl Ignjatović.

Bosenská televize neuvedla, jak snímky získala, jen sdělila, že jsou amatérské. Podle představitele FTV Bakira Hadžiomeroviče byly některé pořízené před deseti lety, což je vidět na věku Mladičovy dcery, ale nejmladší jsou prý ze zimy.

Reklama

Výběr článků

Načítám