Hlavní obsah

Z Picassova muzea v Paříži ukraden sešit s mistrovými kresbami

Paříž

Z Picassova muzea v Paříži byl ukraden sešit s kresbami Pabla Picassa v odhadované hodnotě osm miliónů eur (asi 220 milionů korun). S odvoláním na francouzskou policii to oznámila agentura AFP.

Článek

V úterý bývá muzeum pravidelně zavřeno, ale tentokrát bylo výjimečně otevřeno pro zvané obyvatele historické pařížské čtvrti Marais, kde se nachází.

Francouzské ministerstvo kultury oznámilo, že sešit obsahuje 33 kreseb tužkou z let 1917 až 1924. Byl vystaven v zamčené vitríně, kterou nebylo možné otevřít bez speciálních nástrojů. Na krádež neupozornilo žádné poplašné zařízení a na vitríně nebyly známky násilného vniknutí.

Na nádvoří paláce je nyní přechodně vystaveno rozměrné dílo výtvarníka Daniela Burena, které může ztěžovat dohled nad artefakty muzea, napsala agentura AFP.

Muzeum je v paláci Salé, který byl postaven v 17. století. Jsou v něm stovky Picassových děl ze všech oborů umělecké činnosti, jimž se tento tvůrce věnoval. V létě má být na nejméně dva roky uzavřeno kvůli opravám a rozšíření výstavních prostor. Náklady na to se odhadují na 20 milionů eur. S cílem tyto výdaje pokrýt jsou nyní některé známé exponáty muzea přechodně vystavovány v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám