Hlavní obsah

Francouzce hrozí doživotí za vraždu tří nemluvňat

Právo, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Doživotní trest vězení hrozí Francouzce Véronique Courjaultové (41) za to, že zabila své tři novorozené děti, z nichž dvě ukryla do mrazáku a jedno spálila v krbu. Její případ začal v úterý posuzovat soud ve francouzském městě Tours.

Foto: Stephane Mahe , Reuters

Veronique Courjaultovou přivádějí k soudu v Tours.

Článek

Žena se k činu už dříve doznala a před porotu byla předvedena z vazby, kde ji justice zadržuje už tři roky. Soud má do 17. června, kdy proces skončí, rozhodnout, zda si Courjaultová uvědomovala, co dělá, nebo zda trpěla duševní poruchou.

„Necítila jsem v břiše žádné pohyby. Pro mne to nebyly nikdy děti,“ svěřila se psychiatrovi. Má přitom už dva chlapce ve věku 14 a 12 let.

Při příchodu do soudní síně si zakrývala tvář. Působila velmi rozrušeným dojmem. Rozplakala se a svého činu litovala. Podpořit ji přišli její rodiče a také o rok starší manžel Jean-Louis Courjault, který svou ženu vehementně brání. „Přišel jsem, abych podpořil ženu, kterou miluji,“ řekl agentuře AFP.

„Nemůžeme to pochopit. Není to vražedkyně,“ dodávají její rodiče.

Přiznala se až po testech DNA

Dva novorozence narozené v letech 2002 a 2003 v jihokorejském Soulu udusila. Jejich tělíčka schovala do mrazáku, kde je objevil v roce 2006 manžel Courjault, který v Jižní Koreji pracoval jako inženýr. Právě on zavolal soulskou policii.

Oba manželé popírali, že by šlo o jejich děti. Courjaultová byla v době nálezu na dovolené ve Francii a manžel za ní směl odjet až po výslechu a odběru vzorků DNA. Matka později vše přiznala, když se testům DNA musela podrobit i ona.

Manžel poté vyjádřil politování, že nedokázal těhotenství manželky rozpoznat. Vyšetřovatelé potvrdili, že manželé byli vzhledem ke služebním cestám Courjaulta často odloučeni.

Courjaultová navíc patří podle AFP k ženám, u nichž jsou fyzické projevy těhotenství málo viditelné a které si svůj stav samy dlouho neuvědomují.

Během vyšetřování se Courjaultová přiznala ke třetímu zločinu. Už v roce 1999 - tentokrát ve Francii - tajně porodila dítě, které následně uškrtila a spálila v krbu.

Případ dvou novorozeňat nalezených v mrazáku chtěla řešit jihokorejská policie, která po Francii požadovala vydání obou manželů. Francie své občany ke stíhání v zahraničí zpravidla nevydává, přestože s Jižní Koreou má smlouvu o spolupráci v justiční oblasti.

Výběr článků

Načítám