Hlavní obsah

Maďaři mají na Slovensku novou stranu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Bývalý předseda Strany maďarské koalice (SMK) Béla Bugár zakládá novou politickou stranu Most - Híd. "Měla by to být strana spolupráce mezi Slováky a Maďary," uvedl Bugár na úterní tiskové konferenci. Vadí mu, že se SMK příliš radikalizuje. Ze SMK odchází do nového subjektu více členů.

Foto: Jan Koller, ČTK

Skupina poslanců před časem vystoupivších z klubu opoziční Strany maďarské koalice (zleva) László Nagy, Gábor Gál a Béla Bugár

Článek

Bugár zdůraznil, že lidé na Slovensku bez ohledu na národnost mají dost politických sporů. "Nesouhlasíme se stylem politiky SMK, která se izoluje a uzavírá. To není SMK, které jsme zakládali v roce 1998. Radikalizace není dobrá, lidé chtějí klid," dodal Bugár.

Nová strana je podle Bugára otevřená pro všechny občany Slovenska bez rozdílu národnosti. "Chceme oslovit každého, kdo chce žít v klidu jeden vedle druhého, kdo nechce každý den bojovat, ale chce spolupracovat," uvedl další zakládající člen strany László Nagy.   

SMK zastupovala půlmiliónovou maďarskou menšinu žijící na jižním Slovensku a ve volbách mohla počítat se stabilní desetiprocentní podporou. Nyní se o hlasy Maďarů na Slovensku budou ucházet dvě strany. Společně s Bugárem opouští stranu také několik dalších poslanců a členů SMK. Za odchodem Bugárova umírněného křídla je spor s národním křídlem předsedy strany Pála Csákyho.

Csáky označil vznik nové strany za špatný krok. "Nejvíc tomu tleská Ján Slota a jeho Slovenská národní strana," prohlásil předseda SMK.

Reklama

Výběr článků

Načítám