Hlavní obsah

Irský pan "Antilisabon" uznal porážku a vzdá i boj proti referendu

Odpůrce Lisabonské smlouvy, irský obchodník Declan Ganley v pondělí večer uznal svou porážku v evropských volbách, v nichž nezískal křeslo v Evropském parlamentu. Podle irských médií také potvrdil, že nepovede kampaň proti lisabonské smlouvě před druhým irským referendem o dokumentu reformujícím Evropskou unii.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Declan Ganley po jednání s prezidentem Václavem Klausem.

Článek

Ganleymu se nepodařilo zpochybnit výsledky ve svém volebním okrsku na severozápadě Irska: naopak při přezkoumání lístků o 3000 hlasů přišel. Politik, který je myšlenkově spřízněn s českým prezidentem Václavem Klausem, přitom tvrdil, že až 10 000 hlasů mohlo být omylem přiřazeno jeho rivalům. Nakonec se ale po celodenní kontrole ukázalo, že on sám dostal nedopatřením 3000 hlasů navíc a jeho odstup za třetím nejúspěšnějším kandidátem se zvětšil na 13 000 hlasů.

Usiloval jsem o demokratický mandát a nezískal jsem ho. Tak demokracie funguje, umím přijmout ´ne´ jako odpověď.
Declan Ganley, irský obchodník a odpůrce Lisabonské smlouvy

"Usiloval jsem o demokratický mandát a nezískal jsem ho. Tak demokracie funguje, umím přijmout ´ne´ jako odpověď," řekl Ganley.

Podle webové stránky listu The Irish Times Ganley potvrdil, že odejde z politiky a nepovede kampaň proti lisabonské smlouvě. Jeho působení významně přispělo k zamítnutí smlouvy v prvním referendu před rokem. Irská vláda hodlá hlasování zopakovat letos na podzim.

Teprve se rozhodne, co bude s Libertas

Zatím prý nemá jasno, jak bude pokračovat s celoevropskou stranou Libertas, kterou založil po úspěšném tažení proti lisabonské smlouvě. "Na Libertas se po celé EU podílejí tisíce lidí. Budeme o tom jednat a oni rozhodnou, co dál," řekl.

V Irsku bylo po složitém přerozdělování a přepočítávání hlasů zatím jmenováno osm z 12 europoslanců. Již nyní známé výsledky potvrzují, že vládní strana Fianna Fáil si v eurovolbách výrazně pohoršila. Zatím bylo podle irské televize RTÉ oficiálně vyhlášeno osm z 12 europoslanců. Tři poslance pošle do Evropského parlamentu opoziční strana Fine Gael, po dvou Fianna Fáil a labouristé a jednoho Socialistická strana.

Neúspěch Ganleyho je jednou z mála dobrých zpráv pro irskou vládu, protože jí usnadní situaci před druhým referendem o Lisabonské smlouvě. Beztoho, že by ji Irsko schválilo, by tento dokument nemohl začít platit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám