Hlavní obsah

Svoboda ve střední Evropě upadá, zdvihá prst Klaus

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Prezident Václav Klaus při páteční návštěvě Varšavy znovu varoval před vládními zásahy do ekonomiky volného trhu a environmentalisty. Důsledky jednání obou táborů podle něj vedou k úpadku svobod nabytých ve střední Evropě před 20 lety po pádu komunismu.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Prezident Václav Klaus ve Varšavě

Článek

Postkomunistické země se podle Klause začaly odklánět od svobod nabytých během první dekády po pádu železné opony a zapomnělo se i na snahy umenšit roli státu. Klaus přitom spatřuje začátek trendu už kolem roku 2000.

Prezident zopakoval kritiku vlád intervenujících, aby zmírnily dopady ekonomické krize. Podle serveru BusinessWeek k nim podotkl: "Nejsem si jist, zda kapitalismus může tak obrovský útok přežít“. Dodal, že ho reformy přinášející další omezení stále víc zneklidňují. Podle něj jenom krizi prohloubí.

Ekonomika trhu víceméně zmizela. Namísto toho máme sociální a ekologickou ekonomiku.
Václav Klaus podle BusinessWeeku

Klaus rovněž řekl, že se víc manipuluje s lidmi "ve jménu různých politicky korektních ambicí“. V té souvislosti zmínil i "environmentalisty", kteří podle něj globálními změnami klimatu hrozí zbytečně a účelově.

Varšavskou konferenci pořádala polská centrální banka u příležitosti dvacátého výročí prvních svobodných voleb v zemi po desetiletích vlády komunistů. Volby 4. června 1989 nastartovaly pád režimu v zemích sovětského impéria.

Anketa

Souhlasíte s Václavem Klausem, že svoboda ve střední Evropě upadá?
Ano
82,7 %
Ne
17,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11149 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám