Hlavní obsah

Britskou vládu opustili další dva ministři, premiér zavelel k přesunům

Novinky, Tomáš Reiner
Londýn

Britskou vládu houfně opouštějí ministři. Jen za posledních 24 hodin dobrovolně kabinet premiéra Gordona Browna opustili tři z nich. Přidali se ke dvěma ministryním, které skončily v úterý a ve středu. Brown se snaží potápějící se loď zachránit přesuny na ministerských postech.

Foto: Stefan Wermuth , Reuters

Britský premiér Gordon Brown

Článek

Po ministryni vnitra Jacqui Smithové, ministryni pro obce Hazel Blearsové a šéfovi resortu sociálních věcí Jamesi Purnellovi skončili v pátek i ministři obrany John Hutton a dopravy Geoff Hoon.

Neopouštím Gordona, opouštím svou stranu.
John Hutton

Zatímco odchody Smithové, Blearsové a Hoona zásadně ovlivnil skandál se zneužíváním poslaneckých náhrad, Purnell skončil dobrovolně, údajně aby vyvolal debatu ve vládní labouristické straně. John Hutton ve vládě zůstane jako premiérův poradce pro evropské záležitosti. Také on ale projevil nespokojenost se směřováním labouristů, když řekl, že neopouští premiéra, ale svou stranu.

Pro ministerského předsedu každopádně na kabinetní změny není během voleb do Evropského parlamentu zrovna nejlepší čas. Brown nicméně řekl, že je odhodlán pokračovat v práci a urychleně očistit politiku a vyřešit ekonomickou krizi. I proto v pátek zopakoval, že v úřadu ponechává ministra financí Alistaira Darlinga, pod nímž se rovněž kvůli zneužívání náhrad třáslo křeslo.

Důležitá ministerstva obrany a vnitra povedou poslanec se zkušenostmi z resortu armády Bob Ainswroth a Alan Johnson, jenž už v minulosti ministerské funkce zastával.

Reklama

Související témata:

Související články

Z britské vlády odešel další ministr

Z britské vlády odstoupil ministr práce a sociálních věcí James Purnell, který vyzval premiéra Gordona Browna k rezignaci. Těsně po skončení evropských...

Výběr článků

Načítám