Hlavní obsah

Rusko nezmenší jaderný arzenál, pokud USA neodstoupí od štítu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko nesníží svůj jaderný potenciál, dokud nebudou zcela vyjasněny všechny otázky okolo plánu USA vybudovat systém protiraketové obrany v Evropě. Prohlásil to v pátek podle ruské tiskové agentury Interfax náčelník generálního štábu ruské armády Nikolaj Makarov.

Článek

Makarov své vyjádření nijak nerozšířil. Z jeho slov je patrné, že Rusko stále odmítá vybudování amerického protiraketového štítu ve střední Evropě, jehož součástí by byl radar v Brdech. 

USA jsou zatím ochotny od štítu odstoupit pouze v případě, že se vyřeší problémy se sporným íránským jaderným programem. Doufají, že Moskva má na Teherán větší vliv.

Letos však vyprší smlouva o omezení jaderných zbraní START a USA by rády měly její náhradu. Kvůli jednání o nové smlouvě pojede v létě Barack Obama do Ruska. Oznámil to v pátek v Drážďanech.

Už dříve Obama řekl, že by přivítal radikální snížení jaderných arzenálů. V Praze dal najevo, že jeho konečným cílem je svět bez jaderných zbraní. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám