Hlavní obsah

Soud s Karadžičem začne v srpnu, potrvá tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Proces s bývalým bosenskosrbským prezidentem Radovanem Karadžičem by měl začít koncem srpna a skončit začátkem roku 2012. Ve čtvrtek to oznámil Radě bezpečnosti OSN předseda Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Patrick Robinson.

Článek

Karadžić se před soudem bude zodpovídat z 11 obvinění z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Hrozí mu doživotní vězení.

Někdejšího bosenskosrbského předáka dopadla srbská policie loni v červenci v Bělehradě poté, co byl 13 let na útěku. V době bosenské války v letech 1992-1995 stál v čele tamních Srbů. Obžaloba mu klade za vinu mimo jiné masakr více než 8000 bosňáckých mužů a chlapců v Srebrenici a ostřelování Sarajeva.

Válku v Bosně, jež si podle posledních odhadů vyžádala na 100.000 lidských životů, ukončila daytonská mírová dohoda v prosinci 1995. Země se poté vnitřně rozdělila na dva silně autonomní správní celky, muslimsko-chorvatskou Federaci Bosny a Hercegoviny a Republiku srbskou.

Reklama

Související témata:

Související články

V Srbsku zatkli Radovana Karadžiče

Jeden z nejhledanějších válečných zločinců Radovan Karadžić byl v pondělí zatčen v Srbsku. Je viněn z genocidy bosenských muslimů během konfliktu v bývalé...

Karadžić měl i svou webovou stránku

„Jsme energetické bytosti. Mnohé naše energetické procesy, na nichž závisí všechny funkce našeho organismu, se odvíjejí pod vlivem vyšších energií... Proudí...

Karadžić: Skrývat se pro mě nebylo těžké

Někdejší bosenskosrbský vůdce Radovan Karadžić, dopadený po 13 letech ukrývání před úřady a haagským tribunálem, si byl jistý, že ho nikdy nenajdou a zůstává...

Výběr článků

Načítám