Hlavní obsah

V Linci hořelo zemské kulturní centrum, část historické budovy požár zničil

– Linec

V historickém centru rakouského Lince ve středu hořelo zemské kulturní středisko Ursulinenhof neboli Dvůr Uršulinek. Část historického objektu podle agentury DPA plameny zničily.

Foto: Reuters

Rakouští hasiči bojují s plameny, které zachvátily Dvůr Uršulinek v Linci.

Článek

Hlášení o požáru dostali linečtí hasiči ve středu krátce před 16.30. S ohněm jich bojovalo sedm desítek. Večer se jim podařilo plameny dostat pod kontrolu. Úplně uhašen by požár měl být před půlnocí.

Oheň vypukl při svářečských pracích v přízemí budovy. Plameny se pak potrubím dostaly na střechu, na jižním křídle ji zničily a způsobily zřícení stropu slavnostního sálu. Nikdo nebyl zraněn. Požár poničil i další prostory a některé pak poškodila voda při hašení. Dým z požáru byl vidět z dálky a cítit byl několik kilometrů daleko. Sousední ulice byla vyklizena. Uzavřeny byly i další ulice v okolí.

Zemské kulturní centrum vzniklo v budově bývalého kláštera Uršulinek, který byl postaven v 17. století. Jako církevní škola sloužil až do roku 1968. O čtyři roky později budovu získala země Horní Rakousy. Loni objekt prošel rekonstrukcí. Nedávno se do něj přestěhovala zemská umělecká sbírka. Příští týden se tato výstava měla otevírat. Všechny předměty se ale podařilo včas převézt do bezpečí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám