Hlavní obsah

Klaus se snaží o demolici Evropy, řekl francouzský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner ve středu obvinil českého prezidenta Václava Klause ze snahy o demolici Evropy. Reagoval tak na úterní Klausovo prohlášení, že je zbytečné pořádat volby do Evropského parlamentu.

Článek

"Všichni, kteří odrazují od voleb, odrazují Evropu. Všichni, kdo odrazují Evropu, se neshodují s názory Francie. Je to snaha o demolici, s níž nesouhlasíme," prohlásil Kouchner. Ten dnes přijal v Paříži šéfa české diplomacie Jana Kohouta, který odmítl Klausova slova komentovat.

"Evropský parlament, tak jak jsem ho mohl poznat, je důležitou institucí. Předpokládám, že jeho složení po těchto evropských volbách bude mnohem pestřejší a bude více odrážet demokratickou podstatu tohoto orgánu. Takže považuji volby do Evropského parlamentu za důležité, ačkoliv to není všeobecně vnímáno stejným způsobem," podotkl nicméně Kohout.

Je to snaha o demolici, s níž nesouhlasíme
Bernard Kouchner

Český ministr v Paříži koordinoval z pozice předsednické země EU přípravy na nadcházející summit unie. Na programu měl odpoledne ještě jednání s lucemburským ministrem zahraničí Jeanem Asselbornem v Lucemburku.

Kouchner dnes jinak vyjádřil veškerou podporu českému předsednictví. Oba ministři hovořili mimo jiné o perspektivách Lisabonské smlouvy. V této souvislosti dal šéf francouzské diplomacie najevo uspokojení nad tím, že český Senát svým hlasováním přiblížil ratifikaci tohoto dokumentu v České republice. Dodal, že nyní rozhodne druhé referendum v Irsku, které se uskuteční asi v říjnu.

Diplomatické kruhy v Paříži informovaly, že příští týden do Paříže zamíří český premiér Jan Fischer, který se má setkat s prezidentem Nicolasem Sarkozym. Přesný termín zatím neuvedly.

Reklama

Výběr článků

Načítám