Hlavní obsah

Fritzla převezli do vězení Stein, kde stráví zbytek života

Novinky, Tomáš Reiner
Vídeň

Rakušan Josef Fritzl stráví zbytek života ve věznici Stein v dolnorakouském Kremsu, kam byl převezen ve středu. Odpyká si zde nejvyšší možný trest, který mu mohl rakouský soud udělit za to, že čtvrt století věznil vlastní dceru ve sklepení domu v Amstettenu a zplodil s ní sedm dětí.

Článek

O ranním převozu Fritzla informoval Peter Prechtl z vedení vídeňské věznice. Dodal, že se odsouzený během uplynulých osmi týdnů v zařízení nechoval nijak nápadně.

Fritzl od březnového rozsudku seděl za mřížemi v žaláři ve Vídni-Mittersteigu a rozhodnutí o jeho konečném působišti mělo padnout do konce května. Podle dozorce ze zařízení ve Steinu Haralda Gerstla ale o něj nikde nestáli. Nakonec odsouzený skončil právě tam.

Pachatel snad nejhoršího zdokumentovaného incestu v dějinách si přál umístění v Garstenu. Ten leží jen 50 kilometrů od Amstettenu, kde Fritzl žil a kde takřka čtvrt století ve sklepě rodinného domu věznil a zneužíval dceru Elisabeth a zavinil smrt jednoho ze sedmi dětí, které s ní zplodil.

Jeho děti odmítaly, aby byl umístěn Garstenu, protože otec se už několikrát pokusil z cely s nimi navázat kontakt.

Kdo je Josef Fritzl

Josef Fritzl se narodil 9. dubna 1935. Vyrůstal bez otce a v dětství byl podle jeho sestry téměř denně bit svou matkou. Vyučil se elektrotechnikem. Se svou ženou Rosemarie má sedm dětí. Poprvé měl problémy se zákonem v roce 1967, kdy byl obviněn ze znásilnění. Fritzl vlastní v Amstettenu pět nemovitostí, některé však značně zadlužené, včetně domu, v jehož sklepení zneužíval a věznil svou dceru a následně i jejich potomky. V březnu 2009 byl odsouzen na doživotí a byla mu přikázána ochranná léčba.

Reklama

Související témata:

Související články

Fritzl dostal doživotí a musí se léčit

Josef Fritzl stráví zbytek života za mřížemi a musí se léčit. V ostře sledovaném procesu o tom ve čtvrtek jednomyslně rozhodla porota v rakouském Sankt...

Fritzl chce napsat knihu, sebevraždu neplánuje

Ačkoli Josefa Fritzla (73) ustavičně sledují, aby nespáchal sebevraždu, podle svých slov se zemřít vlastní rukou nechystá. „O sebevraždě ani v nejmenším...

Výběr článků

Načítám