Hlavní obsah

Skandály otřesenou britskou vládu opouští před volbami další ministryně

– Londýn

Z britské vlády odchází ministryně pro obce a místní zastupitelstva Hazel Blearsová, která byla rovněž zasažena skandálem kolem poslaneckých náhrad. Blearsová to oznámila ve středečním prohlášení, které předala premiéru Gordonu Brownovi.

Foto: Stefan Rousseau/Pool , Reuters

Ministryně pro obce a místní zastupitelstva Hazel Blearsová s premiérem Gordonem Brownem

Článek

Její rezignace následuje poté, co v úterý vyšlo najevo, že demisi podá i ministryně vnitra Jacqui Smithová. [celá zpráva] Obě rezignace těsně před čtvrtečními evropskými a místními volbami dále oslabují volební vyhlídky vládních labouristů a postavení premiéra Browna.

Zatímco informace o odchodu Smithové se dostaly na veřejnost z neoficiálních zdrojů, Blearsová demisi oznámila sama. Fakt, že tak učinila den před klíčovými volbami, odrážejí podle prvních komentářů jednoznačně záměr poškodit Gordona Browna. Kdyby tomu tak nebylo, odstoupila by až po čtvrtečním hlasování. Brown uvedl, že "rozumí rozhodnutí Blearsové a respektuje je".

Britské listy již před odchodem Blearsové zdůrazňovaly, že premiérův politický osud visí na vlásku. Úterní rezignace ministryně vnitra a dalších dvou níže postavených členů vlády podle deníků ukazuje rostoucí chaos ve vládě a slábnoucí autoritu Gordona Browna tváří v tvář průzkumům, které prorokují labouristům drtivou porážku. List The Guardian, který má obvykle k labouristům blízko, dnes dokonce vyzval jejich vedení, aby se Browna zbavilo.

Všeobecně se očekávalo, že Brown hned po čtvrtečních volbách nebo nejpozději začátkem příštího týdne oznámí rozsáhlé kabinetní změny, jimiž bude chtít převzít iniciativu a odvést pozornost od očekávaného propadu labouristů ve volbách.

Blairova spojenkyně také zneužívala náhrady

Nicméně chaotické zprávy o demisích v úterý i dnešní odstoupení Blearsové nevyhnutelně efekt přesunů podstatně oslabují. V britských listech se dokonce spekuluje o tom, že zprávy o odchodu ministryně vnitra Smithové dali do oběhu spojenci Blearsové, která patří ke křídlu bývalého premiéra Tonyho Blaira a s Brownem vycházela špatně.

Jméno ministryně se ale objevilo mezi prvními při skandálu s kontroverzními výdaji poslanců. Nakonec vrátila 13 000 liber, které původně nezaplatila jako daň při prodeji bytu. Brown i tak označil její jednání za "naprosto nepřijatelné". Deník The Daily Telegraph ve středu dodal, že navíc stejně ministryně naložila i se svým druhým bytem. 

Křeslo se třese i pod ministry financí a dopravy

Poslanecký skandál postihuje poměrně rovnoměrně poslance všech velkých stran, ale vládní labouristé na něj doplácejí nejvíc. Podle několika průzkumů by je ve čtvrtek mohlo volit méně než 20 procent Britů.

Dalšími kandidáty na odchod z vlády jsou ministr financí Darling a ministr dopravy Geoff Hoon, kterých se aféra také dotkla. Hlavním favoritem na Darlingovo místo je ministr školství Ed Balls, ale hovoří se i o ministrovi zahraničí Davidu Milibandovi, na jehož místo by přišel ministr obchodu Peter Mandelson.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám