Hlavní obsah

Chlapec označený za lámu od buddhistů zběhnul

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Byl označen za reinkarnaci duchovního vůdce a od té doby, co ho tibetský dalajláma jako batole posadil na trůn, uctívají ho stovky mnichů. Tenzin Osel Rinpodžhe se ale mezitím od buddhismu odklonil a vrátil se do rodného Španělska, kde studuje film.

Foto: Milan Malíček, Právo

Chlapce za lámu označil samotný tibetský duchovní vůdce dalajláma.

Článek

Chlapec narozený v Granadě byl označen za reinkarnaci lámy Jesheho poprvé ve svých pěti měsících. Jeho rodiče u zesnulého duchovního studovali. V roce 1986, když mu bylo něco přes rok, vzali otec s matkou hocha do exilového sídla dalajlámy v indickém městě Dharamsala, kde se v konkurenci dalších osmi kandidátů dočkal potvrzení ze strany tibetského duchovního vůdce, jenž ho vyzdvihl na trůn.

„Odvedli mě od rodiny do prostředí středověku, kde jsem velmi trpěl. Bylo to jako špatný sen,“ popsal pro list El Mundo dnes 24letý Osel Hita Torres svůj pobyt v klášteře na jihu Indie.

Mezitím se do Španělska vrátil a od buddhismu se odklonil, i když ho komunita věřících dál pokládá za vyvoleného. Dnes tento dlouhovlasý fanoušek Jimiho Hendrixe studuje film v Madridu.

Reklama

Výběr článků

Načítám