Hlavní obsah

Únosci požadují 50 miliónů eur za syna viceprezidenta Rosněftu

V Moskvě byl unesen devatenáctiletý syn viceprezidenta největšího ruského ropného koncernu Rosněfť Michail Stavskij. Mladík zmizel už 13. dubna, ale jeho rodina i policie únos tajily. Podle listu Novaja Gazeta únosci požadují výkupné 50 milionů eur (asi 1,33 miliardy Kč).

Článek

Devatenáctiletý Michail Stavskij, syn stejnojmenného vysokého představitele největšího státního ropného koncernu, byl unesen před budovou Gubkinovy ropné univerzity v Moskvě. Dva muži studenta vtlačili do auta a odvezli jej neznámo kam. Od té doby není o něm nic známo. Tisková služba koncernu i policie odmítají informaci komentovat.

Útok na vrcholového manažera koncernu Rosněft je i v Rusku věc zcela mimořádná, únosci se nezalekli ani skutečnosti, že předsedou rady ředitelů koncernu je místopředseda vlády Igor Sečin, napsal server Newsru. To by naznačovalo, že únosci mají velmi vysoce postaveného patrona, dodává.

...objednatel není jen tak leckdo, ani generál silových složek by si to nedovolil. Musíte hledat výše - ničeho se nebojí a věří ve své síly. Nebo je to naprostý šílenec.
Anonymní zdroj z ruských speciálních služeb

"Dovedete si představit, jak vysoké postavení musí zaujímat ten, kdo dal pokyn k únosu syna člověka z týmu vicepremiéra?" řekl serveru odborník z ruských speciálních služeb. "To znamená, že objednatel není jen tak leckdo, ani generál silových složek by si to nedovolil. Musíte hledat výše - ničeho se nebojí a věří ve své síly. Nebo je to naprostý šílenec," dodal.

Peníze nebo politika?

Tento nejmenovaný zdroj ale popřel, že by únosci od rodiny požadovali peníze. Podle něj jde spíš o snahu vynutit si nějaké ústupky v byznysu nebo vůbec opustit post místopředsedy.

Podle serveru jsou v Rusku lidé z 50 procent unášeni na příkaz šéfů, obchodních partnerů nebo konkurentů. V dalších 40 procent k tomu dochází kvůli výkupnému, ve třech procentech si únos objednají podvedení manželé či milenci, zbývajících sedm procent se nakonec ukáže jako předstírané únosy.

V 90 procentech případů únosy jako vykonavatelé uskutečňují bývalí nebo i současní příslušníci silových složek státu, protože k tomu mají příslušný výcvik. Také mají špičkovou techniku, kterou sledují radiové spojení policejních složek a momentální aktivitu zásahových jednotek. Dokážou si také zjednat přístup k tajným informacím a policejním databankám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám