Hlavní obsah

Topolánek: Lisabonská smlouva je mrtvý dokument

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Bez ohledu na to, zda lisabonská smlouva o reformě Evropské unie bude ratifikována, nebo ne, je to už mrtvý dokument. Překvapivě to podle ČTK v sobotu řekl šéf ODS Mirek Topolánek ve Varšavě na předvolebním sjezdu polské konzervativní strany Právo a spravedlnost.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Lisabonská reformní smlouva podle Topolánka neodpovídá realitě 21. století. "Skutečná diskuse o podobě Evropské unie je ještě před námi," zdůraznil český expremiér.

"Chci Evropu svobodnou a tvárnou, v níž si každý stát bude sám vybírat, do jaké míry chce být zapojen do společné unijní politiky," řekl Topolánek. 

Jde o překvapivý výrok, Topolánek totiž dlouhodobě vystupoval na podporu reformního dokumentu, na rozdíl od euroskeptického prezidenta Václava Klause, který se po jejím schválení rozhodl, že počká na posouzení soudu, zda dokument neporušuje českou ústavu.

Česko-britsko-polská frakce v EP

Toplánek našel společnou vizi Evropy s polskými a britskými konzervativci. S jejich britským předsedou Davidem Cameronem se v sobotu sešel v Praze. [celá zpráva]

Podle bývalého premiéra je spojení těchto tří stran dobrým základem pro vznik frakce v Evropském parlamentu.

Za podpis Lisabonské smlouvy, která má upravit fungování evropských insitucí, se přitom zasazoval i šéf Evropské komise José Manuel Barroso. Úplnou ratifikaci, tedy včetně podpisu hlavy státu, by si podle svých slov přál i předseda překlenovací vlády Jan Fischer.

Na tom, že Topolánek posunul dokument k úspěšné ratifikaci, se shodla i zahraniční média. [celá zpráva]

Irové Lisabonskou smlouvu odmítli jako první

V loňském červnovém referendu dokument odmítli Irové. Opět by o ní měli hlasovat letos na podzim. Na podpisy prezidentů čeká smlouva také v Polsku, kde stále není rozhodnut Lech Kaczyński, v Česku, kde se čeká na rozhodnutí Ústavního soudu, a v Německu, kde je situace stejná jako v Praze.

V ostatní zemích unie byla reformní smlouva schválena a podepsána.

Reklama

Výběr článků

Načítám