Hlavní obsah

Čím dál víc evropských dětí má cukrovku

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Výskyt diabetes I. typu u nejmladších Evropanů je stále častější. Do roku 2020 se oproti roku 2005 očekává dvojnásobný nárůst počtu nemocných mezi dětmi mladšími pěti let, a dokonce 70procentní nárůst mezi skupinami do patnáctého roku věku. Uvádí to britský lékařský žurnál Lancet, z něhož citovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Chlapec si kontroluje hladinu cukru v krvi. Ilustrační foto

Článek

Odhad se zakládá na počtu diagnóz z let 1989 až 2003. Vyplývá z něj, že nelichotivý trend je obzvlášť na vzestupu v bývalých komunistických zemích východní Evropy. Za tak výrazným nárůstem jsou podle studie změny v životosprávě, které přináší moderní doba.

Cukrovkou ve světě trpí 246 miliónů lidí a do roku 2025 ji bude mít o téměř 140 miliónů víc, uvedla na svých internetových stránkách Mezinárodní diabetická federace IDF. Většinou se jedná o druhý typ diabetes.

Diabetes I. typu se obecně vyskytuje během dětství a raného dospívání. Imunitní systém ničí buňky slinivky břišní vyrábějící inzulín, hormon štěpící glukózu, a v důsledku toho se nebezpečně zvyšuje hladina cukru v krvi. Podle odborníků jsou za tím dědičné dispozice a faktory prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám