Hlavní obsah

Na Slovensku se objevil první případ prasečí chřipky

Právo, CNN, Ivan Vilček (Bratislava)
Washington/Bratislava
Aktualizováno

Slovensko ve čtvrtek přibylo na seznam zemí s výskytem prasečí chřipky. Ministr zdravotnictví Richard Raši potvrdil, že se virem A/H1N1 nakazil 37letý Slovák. Ve Spojených státech, kde se muž nakazil, mezitím zemřeli další dva lidé na prasečí chřipku, informovala ve čtvrtek televize CNN.

Foto: Reuters

Snímek viru H1N1 pořízení elektronovým mikroskopem

Článek

Hlavní hygienik Ivan Rovný sdělil, že se jedná o občana Slovenské republiky z Bratislavského kraje, který byl ve Spojených státech.

"Po příletu 21. května neměl žádné klinické příznaky. Až 24. května se u něho začaly objevovat minimální klinické příznaky, jako je škrabání v krku a suchý dráždivý kašel. Navštívil infekční kliniku, kde mu doporučili izolaci v domácnosti," uvedl Rovný.

Když se mu 25. května zvýšila teplota, vrátil se na kliniku, kde se podrobil odběrům. "Dnes jsem dostal informaci, že biologický materiál byl pozitivní. Okamžitě jsem informoval ministra zdravotnictví a pacient byl hospitalizovaný," dodal Rovný.

Primář kliniky infekčních nemocí Vladimír Rolný potvrdil, že pacient je v dobrém zdravotním stavu, nemá teploty, nemá žádné příznaky onemocnění. "Pacient je izolovaný a bude pod dohledem tři až čtyři dny. Při dalším dobrém vývoji bude následně propuštěný," dodal Rolný.

Lékaři prohlédli i manželku a dítě nakaženého

Primář potvrdil, že manželka pacienta byla rovněž s ním v zahraničí, ale nemá žádné klinické příznaky. "Jejich dítě je umístěno v dětské části kliniky infektologie. Má příznaky nachlazení, ale nedáváme to do souvislosti s onemocněním otce, protože dítě nebylo s nim, ani s manželkou," dodal.

Hlavní hygienik potvrdil, že v letadle bylo dalších šest Slováků. "Máme na ně kontakty. Všichni byli informováni o zdravotním stavu občana, který byl hospitalizovaný. Každému bylo doporučeno, aby sledoval svůj zdravotní stav," uvedl Rovný.

V USA přibylo obětí

V USA si nemoc vyžádala už 13 obětí na životech. Ve světě si virus H1N1 už zahubil 98 osob. Nové oběti jsou hlášeny z amerických států Arizona a Illinios. V Arizoně zemřelo dítě a stalo se už čtvrtou obětí prasečí chřipky v tomto státe. V Illionois zemřel člověk žijící na předměstí Chicaga.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se prasečí chřipkou nakazilo 14557 lidí v 48 zemích.Jeden nakažený je i v ČR, ale jeho stav se zlepšil.

Reklama

Výběr článků

Načítám