Hlavní obsah

Budovu Evropské komise evakuovali kvůli požáru, který nebyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Sídlo Evropské komise v Bruselu bylo ve středu po krátké době znovu evakuováno. Během tiskové konference, na níž hovořil i šéf komise José Manuel Barroso, se rozezněl požární alarm. Budova byla evakuována, na místo přijeli sanitky i hasičská auta, ale kouř ani plameny nikde. Zdroj z Evropské komise řekl, že se s velkou pravděpodobností o žádný požár nejedná.

Sídlo EK bylo znovu evakuováno kvůli planému požárnímu poplachuVideo: ČTK

 
Článek

Alarm prý začal znít kvůli zatím nespecifikovaným problémům s vodou. Přesto úředníky narychlo evakuovali a shromáždili je před budovou komise.

Sami sotva věděli, co se vlastně děje, což bylo patrné i ze slov eurokomisaře Vladimíra Špidly: "Tohle to není žádný vážný případ. Nemám žádné informace. Vypadá to, že to je tentokrát daleko lehčí."

"Budova byla preventivně evakuována," sdělil jen mluvčí výkonného orgánu unie Johannes Leitenberger.

V sídle komise hořelo před týdnem

Sídlo komise bylo kvůli následkům požáru z minulého pondělí celý týden uzavřeno a provoz se v něm obnovil až toto pondělí.

Úředníci tak nemohli pracovat. Přesto se zdá, že se to na funkci Evropské unie nijak významněji neprojevilo, což může být voda na mlýn euroskeptikům. Možná poukáží i na symboliku skutečnosti, že týden po požáru a následných opravách selhává hlásič.

Požár, jehož příčiny stále nejsou jasné, minulý týden poškodil  technické zázemí budovy. Na opravách se podílely asi dvě stovky techniků. Bylo nutno opravit například ventilaci, obnovit elektrické vedení a vyčistit prostory poškozené kouřem a popelem. Požár nejvíce zasáhl spodní a horní část budovy. Ve spodní části se nachází tiskové centrum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám