Hlavní obsah

Tisíce blesků, kroupy a déšť bičovaly Západní Evropu

Kroupy o velikosti golfového míčku, údery tisíců blesků do střech domů a vyvrácené stromy jsou výsledkem řádění prudkých bouří, které se v úterý přehnaly přes větší část Německa. Nejméně tři lidé utrpěli podle agentury DPA zranění.

Článek

V Dolním Sasku špatné počasí přinutilo úřady k uzavření mnoha škol a v Bádensku-Württembersku způsobilo železniční neštěstí. Letiště v Mnichově muselo být v podvečer dočasně uzavřeno. Bouřky páchaly škody také ve Švýcarsku a Nizozemsku.

U obce Baienfurt v Bádensku-Württembersku vykolejil vlak s asi 200 pasažéry poté, co narazil do spadlého stromu. Při neštěstí utrpěl podle policie jeden člověk těžké zranění. V Kostnici ležící u švýcarských hranic pokryly kroupy ulice města v deseticentimetrové vrstvě a spadané stromy zde úplně ochromily železniční dopravu.

Vítr dosáhl 156 km/h

Na Bodamském jezeře pomáhali policisté při záchraně posádek mnoha lodí. Vítr na hladině jezera dosáhl podle meteorologů rychlosti až 156 kilometrů v hodině.

V Bavorsku ochromila bouře s četnými blesky a přívalovými dešti podvečerní provoz na letišti v Mnichově. Vynucené omezení příletů a odletů letadel trvalo podle DPA přibližně jednu hodinu.

Dolní Sasko zasáhla průtrž mračen již ráno. V některých částech této spolkové země musely školy zrušit vyučování a blesky zde zapálily dva domy. Kvůli stromům spadaným do elektrického vedení byla přerušena železniční doprava mezi Brémami a Leerem, a tisíce cestujících se tak dočkalo svých vlaků až s velikým zpožděním.

Jeden mrtvý ve Švýcarsku

Ve Švýcarsku si bouře vyžádala jednu oběť na životě. Stal se jí jednatřicetiletý řidič, na jehož automobil dopadl strom. Padající větev zde rovněž zranila jednu ženu. V mnoha částech země vichr vyvracel stromy z kořenů a strhával tašky ze střech domů. Déšť rovněž vyléval vodu z břehů potoků a popadané stromy na kolejích bránily v provozu vlaků.

Již v noci na úterý způsobilo krupobití, vítr a mohutné deště značné škody v Nizozemsku. Na dálnicích zůstali řidiči stát v kolonách o celkové délce téměř 350 kilometrů. Vlaky nabíraly zpoždění nebo vůbec nevyjely. Blesky na mnoha místech přerušily dodávky proudu.

Na příchod studené fronty, doprovázené bouřemi a vichřicí, se nyní připravuje Rakousko. Prudký déšť a silné poryvy větru již postihly podle deníku Neue Kronen-Zeitung Vorarlbersko, kde požárníci zasahovali na mnoha místech. Vyvrácený strom zde zranil jednoho člověka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám