Hlavní obsah

Hádku polského prezidenta s premiérem o EU ukončil soud

Polský ústavní soudu se pokusil ve středu ukončit spory nejvyšších představitelů země o to, kdo a jak může jezdit na summity Evropské unie. Polský prezident se podle soudu - coby nejvyšší představitel země - může rozhodnout, zda se bude účastnit jednání EU. Určování politiky a přijímání rozhodnutí je však na vládě.

Foto: YVES HERMAN, Reuters

Polský premiér Donald Tusk a prezident Lech Kaczyński na summitu EU v Bruselu

Článek

Rozhodnutí soudu si vyžádala vláda kvůli dlouhodobým sporům prezidenta Lecha Kaczyńského a premiéra Donalda Tuska. Váda má podle verdiktu určovat stanovisko Polska k záležitostem, o nichž se na summitu jedná, a tato stanoviska má předkládat premiér.

Ústavní soud zároveň zdůraznil, že v případě, že prezident chce na summit přijet, musí s vládou spolupracovat. To má zajistit, aby Polsko na unijních schůzkách vystupovalo jednotně, uvedl soudce Bohdan Zdziennicki.

Představitelé vlády tvrdili, že je na premiérovi, aby o složení polské delegace na summitech evropské sedmadvacítky rozhodoval on. Nynější soud byl dohrou sporu mezi prezidentem Kaczyńským a premiérem Tuskem z loňského října ohledně složení polské delegace na summitu Evropské unie v Bruselu.

Kancelář premiéra odmítla prezidentovi poskytnout vládní letoun, prezident si pak najal letadlo sám pro sebe. Tento problém se nedávno znovu objevil během dubnového summitu Evropské unie a Spojených států v Praze. Na schůzku s americkým prezidentem Barackem Obamou přijeli oba polští politici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám