Hlavní obsah

Němec hodil špalek z mostu na dálnici, dostal doživotí za vraždu

Ďábla z mostu, jak nazval deník Bild Nikolaie H., odsoudil ve středu na doživotí dolnosaský zemský soud. Jedenatřicetiletý narkoman shodil loni na dálnici A29 šestikilový dřevěný špalek, který zasáhl projíždějící auto a zabil třiatřicetiletou Olgu K. přímo před očima jejích dvou dětí a manžela. Zatím není jasné, zda se odsouzený odvolá.

Foto: Profimedia.cz

Nikolai H. během procesu nepromluvil

Článek

Případ vzbudil v Německu obrovskou pozornost. Nikolai H. loni o velikonoční neděli večer vzal doma asi šestikilový dřevěný špalek, odjel k dálnici a z dálničního mostu pozoroval provoz. Pak špalek upustil. Kus dřeva zasáhl projíždějící auto, rozbil jeho čelní sklo a zabil třiatřicetiletou ženu na sedadle spolujezdce.

Vražda a tři pokusy o zabití

Soud uznal Nikolaie vinného z vraždy a tří pokusů o zabití a obecného ohrožení. Doživotní vězení požadovala obžaloba. Muže vinila z vraždy, trojnásobného pokusu o vraždu a ohrožení provozu.

Obžalovaný se při policejním výslechu k činům plně doznal, později ale své přiznání odvolal. Obhajoba naopak požadovala zproštění viny kvůli nedostatku důkazů.

Soudce uvedl, že obžalovaný je narkoman. V den neštěstí neměl svou dávku heroinu a jeho stav se zhoršoval. K večeru se pak vypravil k dálnici. Podle soudce sice Nikolai H. nechtěl žádné auto trefit, ale uvědomoval si, že by se to mohlo stát. Odsouzený přijal verdikt bez jakéhokoliv vzrušení. Rozsudek si v sále vyslechl i vdovec po oběti.

Pachatel unikal dva měsíce

"Všichni s vámi hluboce soucítíme. Pokud byste ten den tak skvěle nezareagoval, zahynuly by i vaše děti," řekl pozůstalému soudce. Po rozbití čelního skla a smrti manželky řidič totiž dokázal řízení udržet a podařilo se mu auto odstavit na kraj dálnice.

Pátrání po pachateli trvalo loni bezmála dva měsíce. Při procesu, který zabral přes 30 jednacích dní, celou dobu mlčel. Nevyužil u soudu ani svého práva na závěrečné slovo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám