Hlavní obsah

Učitel v Belgii trestal postiženého žáka v kýblu s cementem

Stream.cz, Anna Kadavá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgii pobouřila šikana na učilišti v Hoegaardenu. Učitel tam čtrnáctiletého studenta s tělesným i mentálním postižením nejprve slovně napadal, pak ho obrátil vzhůru nohama a hlavu mu strčil do vědra s cementem. Poté chlapce odtáhl k umyvadlu a otevřel kohoutek. Dokumentuje to video, které natočil mobilním telefonem chlapcův spolužák a minulý týden je přinesly belgické televize.

Článek

Zatím není úplně jasné, proč učitel jednal tak agresivně. Čtrnáctiletý Jonathan na něj údajně házel cement. Na videu je ostatně zaznamenán celý incident. Student je nejprve učitelem stavebnictví nabádán ke stavění zdi, což zřejmě odmítá. Učitel na něj dál křičí, aby "se chopil zednické lžíce, jinak mu ji strčí do úst". Pak jen poznamená, že ho varoval, obrátí ho vzhůru nohama a hlavu mu začne máchat v kbelíku s cementem.

Incident se odehrál loni v listopadu, ale na veřejnost se video dostalo teprve minulý týden. Student, který ho natočil, mezitím školu opustil a předal ho lidem, kteří věc dali k soudu.

Učitel teď do 15. července nesmí překročit práh školy. Podle soudu mu hrozí přísný trest. Nasvědčuje tomu několik přitěžujících okolností. Chlapec ještě není plnoletý, navíc učiliště navštěvoval kvůli svému tělesnému i mentálnímu hendikepu.

Aféru už sleduje zblízka i belgická vláda a vyžaduje detailní vyšetření. V okolí Lovaně přitom nejde o první takový případ. Minulý měsíc podala jedna matka stížnost na jinou střední školu. Učitelka tam trestala její dceru tím, že ji nutila stokrát vyjít a sejít schody ve škole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám