Hlavní obsah

Berlusconi přirovnal uprchlické tábory ke koncentrákům

– Řím
Právo, DPA, nek

Také italský premiér Silvio Berlusconi neváhal sáhnout po pojmu „koncentrační tábor“, aby podepřel svůj názor. Ve snaze obhájit azylovou politiku své země prohlásil, že je lepší, když jsou běženci zachyceni ještě na moři před vstupem na italské území a vráceni do Afriky, než kdyby měli skončit v italských uprchlických táborech.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Ty se - jak řekl Berlusconi - velmi podobají koncentračním táborům. Je tak podle něj „mnohem lidštější“, když italská pobřežní hlídka běžence odsune ihned. Premiér použil tento příměr na tiskové konferenci s předsedou Evropské komise Josém Barrosem uspořádané v italském kraji Abruzzy stiženém nedávno silným zemětřesením.

Berlusconi svým výrokem reagoval na ostrou kritiku ze strany úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a několika humanitárních organizací, které označily novou metodu odsouvání běženců za nepřijatelnou a odporující příslušné ženevské konvenci.

Itálie je dlouhodobě vystavena přílivu uprchlíků, kteří se snaží dostat do Evropy přes Středozemní moře. Například na ostrově Lampedusa mezi Sicílií a severoafrickým pobřežím se v tamním táboře s kapacitou pro 800 lidí tísní na 1800 běženců.

Příměr ke koncentračním táborům učinil Berlusconi už v roce 2003, když se dostal do sporu s německým sociálně demokratickým europoslancem Martinem Schulzem. Schulz varoval před „opakováním dějin“ v Itálii, načež mu Berlusconi nabídl filmovou roli kápa v nacistickém táboře smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám