Hlavní obsah

Merkelová: Snažila se mě naverbovat Stasi

Berlín

Nynější německou kancléřku Angelu Merkelovou se snažila v dobách komunismu získat pro spolupráci východoněmecká státní bezpečnost Stasi. Naverbovat se ji snažila, když se ucházela o místo na univerzitě. Kancléřka, která pochází z bývalé NDR, to podle médií řekla televizi ARD. Spolupráci podle svých slov okamžitě odmítla.

Článek

"Velmi rychle jsem řekla, že to není nic pro mě," řekla Merkelová v pořadu televize ARD. Podle agentury Reuters je to poprvé, co se o nabídce spolupracovat se Stasi veřejně zmínila.

Merkelová vyrůstala v braniborském Templinu v bývalé Německé demokratické republice. V 70. letech vystudovala fyziku na univerzitě v Lipsku. Později pracovala ve východoberlínské akademii věd.

Když se ucházela o místo asistentky na technické univerzitě v Ilmenau, kontaktovala ji prý komunistická státní bezpečnost Stasi. Po přijímacím pohovoru kvůli místu jí pracovníci školy ukázali místnost, kde měla dostat náhradu cestovného. Místo toho tam na ni ale čekal důstojník Stasi.

Merkelová uvedla, že si předem připravila výmluvu pro případ, že by se ji tajná policie snažila získat. Plán byl takový, že bude tvrdit, že nedokáže udržet jazyk za zuby a prozradila by všechno svým přátelům. "Bylo to to pravé, protože mlčenlivost byla základní podmínkou," uvedla kancléřka. Dodala, že místo na univerzitě nezískala.

U některých východoněmeckých politiků se ukázalo, že v minulosti patřili k informátorům komunistické tajné policie. Na internetu se objevují zprávy, že se Stasi mohla mít co do činění i Merkelová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám