Hlavní obsah

V Británii kvůli zneužívání peněz končí šéf sněmovny

Novinky, Tomáš Reiner
Londýn

Bouře na britské politické scéně kvůli zneužívání poslaneckých náhrad má další oběť. V úterý na nátlak napříč celým politickým spektrem oznámil odstoupení předseda dolní komory parlamentu Michael Martin, který se snažil zabránit zveřejnění detailů proplácení náhrad poslancům ze strany deníku The Daily Telegraph. Sám figuroval na seznamu hříšníků, kteří podle listu systém zneužívali.

Článek

Martin se za selhání nejen své, ale i svých kolegů ve sněmovně v pondělí kál marně. Ačkoliv řekl, že je mu to hluboce líto, skupina 23 poslanců napříč stranickým spektrem ho v dopise vyzvala k odstoupení. V pondělí odpoledne ho pak podle deníku The Times tajně navštívil premiér Gordon Brown.

Martin se stal spolu s tajemníkem ministerstva spravedlnosti Shahidem Malikem stal zatím nejvýše postavenou obětí skandálu. Někteří poslanci ho ale považují spíše za oběťního beránka, i když Martin od svého zvolení opakovaně slýchával nařčení, že je nekompetentní.

Volba nového předsedajícího dolní komory se má uskutečnit 22. června. Martin bude funkci zastávat až do té doby.

Během dvanácti dní od zveřejnění prvních zpráv o sporných náhradách byli z vládní labouristické strany vyhozeni dva poslanci a odstoupil i poradce šéfa konzervativců Davida Camerona Andrew Mackay. Ve skandálu figurují i zástupci liberálních demokratů. Nit nezůstala suchá ani na ministerském předsedovi Brownovi či jeho předchůdci Tony Blairovi.

Za státní peníze taxíkem na fotbal

The Daily Telegraph jmenoval celkem 118 hříšníků, z nichž někteří využili až desítek tisíc liber. Formálně sice zákon zřejmě neporušili, ovšem některé požadavky byly spíše komediálního charakteru, anebo poslancům pomohly vydělat statisíce - když si za státní peníze nechali zrenovovat své druhé byty, které pak obratem prodali dráž.

Máslo na hlavě má i Martin, který si podle listu dal proplatit účtenky za taxík v hodnotě přes 1400 liber. Mezi cíli jeho cesty byl i fotbalový stadión Celtiku Glasgow. Přesto, nebo právě proto, jako šéf administrativního výboru Sněmovny se stavěl nejprve proti uvolnění dat o náhradách v rámci zákona o svobodném přístupu k informacím, pak zveřejnění náhrad odsoudil a nakonec se stavěl i proti policejnímu vyšetřování, jehož spuštění úřady šéf policie připustil v pondělí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám