Hlavní obsah

Vdova po Titovi konečně dosáhne na jeho miliardy

Právo, vpl
Bělehrad

Vdova po někdejším jugoslávském prezidentu Josipu Brozi Titovi si bude konečně moci vybrat dvě miliardy dolarů (39 mld. korun) deponované ve švýcarských bankách. Podle webu rakouského deníku Der Standard se Jovanka (84) po desetiletích domácího vězení dočká pasu, a tím i přístupu do dědictví po manželovi.

Foto: Archiv, Právo

Josip Broz Tito

Článek

Zdroje v Bělehradu potvrdily, že rozhodnutí o povolení vycestovat jí sdělil srbský ministr vnitra Ivica Dačić. Ten popírá, že s ní jednal o penězích. „Hovořili jsme výlučně o osobních dokumentech a  podobných otázkách,“ upřesnil.

Titovy peníze pocházejí z období mezi dvěma válkami, kdy údajně vlastnil třicetiprocentní podíl ve vídeňském hotelu Imperial. Dohodu o financích ve Švýcarsku chtěl se vdovou uzavřít i bývalý jugoslávský prezident Slobodan Milošević.

Po Titově smrti v květnu 1980 vdovu převezli z prezidentské rezidence do jedné státní vily, kde žila prakticky v domácím vězení, jehož důvody jí nikdy nevysvětlili. Zůstávala odkázána na sociální dávky. 

Tito několik let před smrtí od manželky odešel, říkalo se, že se příliš vměšuje do politických záležitostí. Na veřejnosti se objevila vždy 4. května, když navštívila Titův hrob. Prezidentskou rezidenci, do níž se nastěhoval v 90. letech Milošević, zničily nálety NATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám