Hlavní obsah

Opilý Slota vulgárně nadával policistce

Právo, Ivan Vilček, (Bratislava)
Bratislava

Předseda nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota hrubě urážel policistku u vjezdu do garáží parlamentu. Případ se stal před třemi týdny, ale teprve nyní se dostal na veřejnost. Vzhledem k mimořádně vulgárním výrazům vyvolal na Slovensku velký poprask.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota v parlamentu

Článek

„Ty pí...! Okamžitě pusť mého šoféra! Kdo si ty, na co si tady? Ty pí...!“ To jsou údajně slova předsedy vládní Slovenské národní strany (SNS) Jána Sloty, které adresoval ženě - policistce. Policistka z Úřadu na ochranu veřejných činitelů Ľudmila Nováková potvrdila, že Slota byl opilý a případ ohlásila svým nadřízeným.

Případ se stal před třemi týdny u vjezdu do podzemních garáží umístěných pod budovou slovenského parlamentu v Bratislavě. Policistka nechtěla pustit Slotova řidiče do garáže, protože neměl povolení a nevezl žádného poslance. Situaci přišel na místo řešit Slota, který policistce vulgárně nadával a chtěl vědět, jak se jmenuje. Policistka mu prozradila pouze své číslo.

„Řidič jel sám, neměl povolení a pro mne byl řidič cizí osobou. Já nemohu někoho pustit dovnitř jen na základě toto, že mi řekne, kdo je,“ cituje deník SME Novákovou. Policistka dělá v ochrance již sedm let.

„Případ vyřešíme v rámci interních struktur. Takové konání je politováníhodné o to víc, že se jednalo o ženu,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Erik Tomáš.

Podle zákona se jedná o přestupek, za nějž je možné uložit pokutu ve výši 33 eur. Poslanci však mají imunitu.

Ministerstvo zatím Slotu o omluvu nepožádalo. Mluvčí neprozradil, zda si ministerstvo vyžádalo záznam kamerového systému, který je v parlamentě nainstalovaný.

Slota je známý spornými a vulgárními projevy

Mezi nejznámější Slotovy výroky patří hrozba Maďarům na mítinku SNS v roce 1999: „My půjdeme do tanků a srovnáme Budapešť. Nedáme ani centimetr čtvereční těm hajzlům maďarským.“ Deník SME v této souvislosti uvedl, že v silné místní konkurenci Ján Slota ztělesňuje to, co je ve slovenské politice nejhorší.

„Proto je už jen partnerství s ním diskvalifikující. Za Slotovy výroky by se mohl ministr vnitra policistce omluvit. Co se omluvit nedá, je skutečnost, že Ján Slota a jeho strana jsou ve vládní koalici,“ píše deník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám