Hlavní obsah

Putinovi se nelíbí ruská role vesmírného drožkáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko musí podle ruského premiéra Vladimira Putina podstatně zvýšit konkurenční schopnosti svého kosmického průmyslu a neomezovat se jen na svou dosavadní roli "vesmírného drožkáře" pro jiné. Kosmonautika by podle něj měla sloužit především ruským podnikům, a proto musí urychleně vyvíjet perspektivní druhy raket a vesmírných plavidel.

Foto: RIA-Novosti/Kremlin , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Dosáhnout vysokých výsledků v kosmonautice nelze bez hluboké modernizace výrobních podniků v tomto oboru, bez významných investic do vědeckých a konstrukčních prací," řekl Putin podle agentury ITAR-TASS. "Předpokládám, že vládní vesmírná agentura Roskosmos bude této problematice věnovat obzvláštní pozornost," dodal.

Do oboru se podle Putina dávají značné prostředky a musí být využívány maximálně efektivně, aby přinášely konkrétní výsledky. Vedle vzniku vlastní satelitní sítě má stejný význam i vytvoření pozemní infrastruktury pro využívání výsledků vesmírné činnosti. Pouze splnění všech těchto úkolů umožní nabízet na mezinárodním trhu kvalitní a dostupné služby na vynášení kosmických přístrojů do vesmíru, uvedl premiér.

Rusko nesmí klesnout do role pouhého vesmírného drožkáře a vynášet na oběžnou dráhu jen cizí náklady, i když ani to není jednoduchý úkol. Náš potenciál je mnohem větší.
Vladimir Putin, ruský premiér

Rusko v současnosti ovládá 40 procent světového trhu na vynášení družic do vesmíru, a po navrhovaném zdokonalení techniky i kosmických infrastruktur bude moci tento podíl zvýšit o dalších osm až deset procent, soudí Putin.

"Jen to samotné ale nestačí, protože Rusko nesmí klesnout do role pouhého vesmírného drožkáře a vynášet na oběžnou dráhu jen cizí náklady, i když ani to není jednoduchý úkol. Náš potenciál je mnohem větší," zdůraznil ruský premiér. Pro nejbližší čtyři roky je podle něj nejdůležitější rozvinout kosmický průmysl vůči ruským zákazníkům, vůči potřebám domácí ekonomiky, a urychleně rozšiřovat vlastní satelitní síť. To zvýší spolehlivost a technickou úroveň spojů, rozhlasových a televizních přenosů, meteorologie a monitorování zemského povrchu.

Rusko podle Putina nesmí upadnout do sebeuspokojení. "Krajně nebezpečná by byla iluze, že s ohledem na solidní dědictví (z dob SSSR) si dokážeme bez větší námahy zachovat roli lídrů," zdůraznil. "Kdo chce vést, nesmí stát na místě. Vůdčí země vkládají velké prostředky do nových programů a nejnovějších technologií, a naplno promýšlejí plány na rozšíření své přítomnosti do nejbližšího prostoru kolem Země," uzavřel Putin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám