Hlavní obsah

Moskevská policie rozehnala pochod homosexuálů

Moskva

Ruská policie v pátek násilně rozehnala nepovolený pochod homosexuálů v Moskvě. Podle policie bylo zatčeno 40 lidí, místní média informovala o 80 zadržených.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Policisté odvádají jednoho z demonstrantů.

Článek

Aktivisté se shromáždili poblíž univerzity na jihozápadě Moskvy, aby protestovali proti diskriminaci gayů a lesbiček v Rusku. Mávali duhovými prapory, symbolem homosexuálů, a provolávali hesla jako "Homofobie je hanbou této země!" a "Požadujeme stejná práva!". Někteří měli v rukou i běloruské vlajky. Mezi účastníky byli britský obhájce práv gayů Peter Tatchell a předák ruských homosexuálů Nikolaj Alexejev.

Krátce po začátku manifestace proti demonstrantům zasáhli příslušníci speciální jednotky Omon a odvlekli je do policejních aut a přistaveného autobusu. Tatchella zadrželi ve chvíli, když mluvil s novináři. "Tohle ukazuje, že Rusové nejsou svobodní," prohlásil podle AP aktivista.

Podle policie bylo zatčeno 40 lidí, místní média informovala o 80 zadržených.

Radnice akci nepovolila

Moskevská radnice akci nepovolila. Moskevský starosta Jurij Lužkov již dříve označil homosexualitu za "satanistickou" a jeho mluvčí Sergej Coj pochod odmítl slovy, že "nejen ničí morální základy naší společnosti, ale také záměrně vyvolává nepokoje, které ohrožují životy a bezpečnost obyvatel Moskvy a jejích návštěvníků".

Nedaleko centra Moskvy dnes také demonstrovalo asi 50 lidí z řad ruských nacionalistů a pravoslavných křesťanů, kteří odsuzovali homosexualitu. Policie podle AP zatkla jednoho účastníka, který nařknul z homosexuality představitele Kremlu.

V sobotu se konaly pochody za práva homosexuálů i v Krakově a v Rize. V lotyšské metropoli si gayové a lesbičky povolení manifestace vymohli v pátek u soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám