Hlavní obsah

Radičová to vzdala, bude přednášet v USA

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Nedávná kandidátka na slovenskou prezidentku Iveta Radičová se rozhodla neucházet se o post volebního lídra opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) v parlamentních volbách v roce 2010. Radičová přiznala, že nemá dostatečnou podporu v regionálních strukturách strany.

Foto: ČTK

Iveta Radičová

Článek

Vystudovaná socioložka bude v následujících měsících přednášet ve Spojených státech.

Předsedové regionálních organizací SDKU v sobotu rozhodli, že volebním lídrem strany bude současný předseda strany a bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda.

„Respektuji tento postoj a za takovýchto okolností nepovažuji svoji kandidaturu za smysluplnou,“ uvedla Radičová, která v nedávných přímých volbách hlavy státu získala téměř milión hlasů a byla označována za možného nástupce Dzurindy v čele strany. Radičová potvrdila, že zůstává nadále místopředsedkyní SDKU.

Politologové upozorňují, že SDKU by potřebovala změnu na postě předsedy. Dzurinda jako bývalý premiér je v očích veřejnosti symbolem řady nepopulárních hospodářských opatření, které v konečném důsledku vedly k porážce jeho strany v parlamentních volbách v roce 2006.

Preference SDKU se v současnosti pohybují kolem 12 až 15 procent. Vládní stranu Smer - sociální demokracie premiéra Roberta Fica by volilo 45 až 47 procent Slováků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám