Hlavní obsah

Pamětní deska Husákovi odhalena nebude, místo je prý nedůstojné

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Komunistická strana Slovenska (KSS) se rozhodla, že pamětní deska Gustávu Husákovi odhalena nebude. Desku už dala vyrobit a v květnu měla být umístěna v bratislavské čtvrti Dúbravka, kde se Husák narodil. KSS však považuje za nedůstojné místo, kde měla být umístěna.

Článek

Plánované odhalení pamětní desky bývalému československému prezidentovi a generálnímu tajemníkovi Ústředního výboru Komunistické strany Československa vyvolalo ve slovenské veřejnosti protichůdné reakce. „Narodil se v Dúbravce, pro obec udělal hodně, pamětní desku si určitě zaslouží,“ argumentovali především starší občané. Odpůrci pamětní desky upozorňovali, že Husák stál v čele nedemokratického komunistického režimu.

Pamětní deska měla být původně umístněna na budově místního úřadu, ale to vyvolalo ostré protesty. Poslanci městské části nakonec rozhodli, že deska bude odhalena v malém parku v Jadranské ulici. KSS však toto místo označila za nedůstojné.

Autorem 90 centimetrů vysoké a 60 centimetrů široké desky je výtvarník a sochař Peter Sulík. "Z mé strany nešlo o politiku. Byla to zakázka jako každá jiná. Dělal jsem Novomestského i Jana Pavla II.," uvedl Sulík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám