Hlavní obsah

Češi začínají v Bruselu sundávat Entropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

V Bruselu se v pondělí začíná odstraňovat kontroverzní plastika Entropa, která je výtvarným doprovodem českého předsednictví Evropské unii. Do sídla Rady EU, v níž instalace z dílny Davida Černého visí, už najely vysokozdvižné plošiny. Na místě je i demontážní tým.

Dělníci rozebírají Černého Entropu v Bruselu Video: ČTK

 
Článek

Černý předčasným odstraněním svého díla protestuje proti podle něho násilnému ukončení vlády Mirka Topolánka (ODS).

Entropa v Bruselu vzbudila četné reakce od nadšení po odpor, vyjadřovali se k ní i politici a někteří diplomaté dokonce oficiálně protestovali. Podle některých komentářů se ale stala nejviditelnějším symbolem českého předsednictví EU. Po odvezení z Bruselu bude instalována v Praze, v centru současného umění DOX. Její další osud záleží na tom, zda se najde zájemce, který by ji chtěl koupit.

Foto: Profimedia.cz

Dělníci rozebírají plastiku Entropa.

FOTO: Profimedia

Z Entropy už dopoledne zmizela například slovenská část plastiky, připomínající salám nebo sýr parenicu převázaný maďarskou trikolórou.

Češi prý pracují jako o život

"Češi začali pracovat jako o život," řekl úředník z Rady EU, který dohlíží na demontáž. Podle něj se bude na odstranění plastiky pracovat i v noci. "Mělo by to trvat asi čtyři dny, pak by se to mělo naskládat do kamionů a odvézt," uvedl jeden z dělníků.

"Vzhledem k velkým rozměrům plastiky použijeme k převozu tři kamiony. Samotné naložení Entropy pak bude poměrně náročné časově i logisticky, protože prostory budovy Rady ministrů EU umožňují zajetí vždy pouze jednoho vozu," uvedl šéf přepravní společnosti BlueTrucks Radek Holub, která údajně zajistí převoz Entropy do Prahy z vlastních výdajů. "Trasa nákladu povede z Bruselu přes Bonn, Franfurkt a Plzeň do Prahy," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám