Hlavní obsah

Papeži za mládí v Hitlerjugend hrozí atentát, obávají se agenti v Izraeli

Novinky, Lubomír Holuša, The Times
Tel Aviv

S pondělním příjezdem papeže Benedikta XVI. do Izraele počítají tajné služby se zcela výjimečnými opatřeními. Úřady se totiž obávají, že by fanatičtí Židé mohli na hlavu katolické církve kvůli jeho mládí stráveném v organizaci Hitlerjugend spáchat atentát.

Foto: Tone Gentile, Reuters

Kolem papeže mají tajní agenti pokaždé plné ruce práce.

Článek

Izraelská vláda pověřila úkolem papeže chránit bezpečnostní službu Šin Bet. Papeži bylo kvůli vysokému riziku zakázáno využít při své cestě do Nazaretu i tradiční "papamobil“, z Německa byla dovezena čtyři obrněná audi, která prosklené vozítko nahradí.

Benedikt XVI. není v Izraeli příliš populární osobností. Jeho minulost, v níž si zadal s nacismem, je mnoha Židům trnem v oku. Na popularitě mu v zemi u Jordánu nepřidaly ani jeho nedávné aktivity.

Skutečnost, že byl členem Hitlerjugend..., je víc než dostatečný důvod pro osamělého střelce, aby jej zabil.
člen izraelské bezpečnostní služby

Podpořil blahořečení papeže Pia XII, jemuž v Izraeli přezdívají „nacistický papež“, zastal se známého popírače holocaustu britského biskupa Richarda Williamsona a navíc je sám německého původu - to jsou věci, které by ve fanatických Židech mohly vyvolat chuť na něj zaútočit.

"Bylo by lepší, kdyby se ta návštěva vůbec nekonala,“ prohlásil generál Giora Eiland, bývalý šéf Izraelské rady pro bezpečnost. "Papežova služba ve Wehrmachtu je skvrnou,“ dodal Eiland.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Plakáty s papežem Benediktem XVI. a patriarchou jeruzalémským Fouadem Twalem brzy ozdobí zdi Starého Města v Jeruzalémě.

Vatikán papeže omlouvá

Na obranu papeže Vatikán udává, že ještě jako Joseph Ratzinger vstoupil do mládežnické organizace Hitlerjugend, podporované Národně socialistickou německou dělnickou stranou (NSDAP), protože musel. Na jejich setkání údajně nechodil. Poté byl v roce 1943 přijat k letectvu a prošel i výcvikem pro pěchotu, ale dezertoval krátce před koncem války.

"Skutečnost, že byl členem Hitlerjugend a později sloužil v německé armádě, je víc než dostatečný důvod pro osamělého střelce, aby jej zabil,“ uvedl zdroj z bezpečnostních složek. Jejich vedení se obává, že například fanatici, kteří spáchali atentát na premiéra Jicchaka Rabina v listopadu 1995, by mohli udeřit znovu.

"Infiltrovat tuto skupinu mesianistických židů je těžší než proniknout do Hamásu,“ prohlásil zdroj ze Šin Bet.

Ochranka také zvažuje preventivní zadržení několika lidí, kteří představují riziko. V rámci operace nazvané Bílý plášť bude v pohotovosti 60 tisíc policistů a 20 tisíc tajných agentů.

Hebronský rabín Dov Lior už vyzval své stoupence, aby papežovu oficiální návštěvu ignorovali a na Kneset apeloval s tím, aby ji bojkotovali. Michael Ben-Ari, jeden z členů Knesetu, označil příjezd Benedikta XVI. za urážku všech obětí holocaustu.

V rámci své návštěvy se papež chystá sloužit mši pod širým nebem v Betlémě, Jeruzalémě a Nazaretu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám