Hlavní obsah

Útoky na maďarské Romy budou vyšetřovat agenti FBI

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Při vyšetřování pokračujících protiromských útoků budou maďarské policii pomáhat také agenti americké FBI. Jak informoval maďarský policejní šéf József Bencze, agenti FBI mají pomáhat analyzovat důkazy získané maďarskými vyšetřovateli.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"FBI má větší zkušenosti, což může urychlit dopadení pachatelů," uvedl ministr spravedlnosti Tibor Draskovics.

Série útoků na Romy v Maďarsku pokračovala v noci na úterý střelbou na dům osmičlenné romské rodiny v obci Táska na jihozápadě země. Ve středu o tom informoval romský aktivista Gyula Horváth. Dvě střely měly zasáhnout zeď domu. Podle Horvátha útočníci stříleli z jedoucího automobilu.  

Opakující se útoky na Romy v Maďarsku vyvolávají dohady, že za nimi stojí stejná organizovaná skupina. Útoky mají totiž množství společných znaků: byly při nich použity zápalné láhve, brokovnice, útoky byly provedeny na okraji malých obcí v blízkosti silnice, která umožnila rychlý únik.

Případy vyšetřuje speciální 100 členný tým maďarské policie a na dopadení pachatelů byla vypsaná odměna ve výši 50 miliónů forintů (asi 5 miliónů korun).

V obci Tiszalök na východě země zastřelili minulý týden Roma. Na místě policie údajně zajistila vzorky DNA, které by mohly patřit pachatelům. Koncem února zastřelili v Tatárszentgyörgy v centrální části země Roma a jeho malého syna. Oba utíkali z hořícího domu, na nějž pachatelé hodili zápalnou láhev. V minulém roce přišlo v Maďarsku o život při podobných útocích sedm Romů. Odborníci upozorňují, že špatná hospodářská situace a politické napětí v zemi zvyšuje protiromské nálady.

Reklama

Výběr článků

Načítám