Hlavní obsah

Mezi obviněnými z masakru na turecké svatbě je i 14letý chlapec

Ankara

Osm osob bylo ve středu v Bilge na jihovýchodě Turecka obviněno z pondělního ozbrojeného útoku na účastníky svatebního obřadu, při kterém bylo zabito 44 lidí. Mezi obviněnými osobami je i 14letý chapec. Turecké sdělovací prostředky označují pondělní vraždění, které je spojeno s rodinnou mstou, za nejkrvavější událost svého druhu v moderních dějinách země.

Foto: ČTK

Žena s dítětem na zádech pláče na hrobě jedné z obětí masakru v turecké vesnici Bilge.

Článek

Podle Hasana Duruera, guvernéra provincie Mardin, kde byl zločin spáchán, další dva podezřelé zatím policie vyslýchá. Agentura Anadolu informovala, že podezřelých osob, které se na krvavém vyřizování účtů mezi rodinami podle všeho podílely, je celkem 12. Mezi nimi je i choch, kterému je teprve 14 let.

Při večerní krvavé řeži v lokalitě Bilge zmasakrovali maskovaní útočníci nejen novomanžele, ale rovněž oddávajícího imáma a 41 dalších účastníků obřadu. V budově se v době útoku nacházely asi dvě stovky svatebčanů. Mezi oběťmi je i šest dětí a tři těhotné ženy. [celá zpráva]

Z dosavadního vyšetřování vyplynulo, že někteří útočníci byli s oběťmi v příbuzenském vztahu. Ke zločinu se vyjádřil i turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, který prohlásil, že jde o výsledek msty mezi dvěma rodinami.

Foto: ČTK

Při pohřbu obětí masové vraždy asistovala i armáda.

Podle Duruera sice zadržení odmítají vypovídat, jako "nesprávnou" ale odmítají interpretaci, kterou jejich útoku dávají média. Naproti tomu ministr spravedlnosti Sadullah Ergin bez dalšího upřesnění sdělil, že podezřelí vypovídali a poskytli vyšetřovatelům potřebné podrobnosti ke svému jednání.

Mezi obviněnými jsou i provládní vojáci

Zatím není jasné, jak se do zločinu promítla nenávist mezi protureckými "vesnickými strážemi" a kurdskými bojovníky stranícími zakázané separatistické Straně kurdských pracujících (PKK). Podle ministra vnitra Bešira Atalaye je mezi obviněnými i několik příslušníků proturecké milice.

Stejně tak jsou ale milicionáři mezi oběťmi, dodal Atalay. "Tuto záležitost stále řešíme," řekl ministr.

Chudá oblast ležící na hranicích se Sýrií je obydlená převážně Kurdy, kteří stále důsledně dodržují prastaré tradice rodinné cti, jež se prosazují se zbraní v ruce. Oblast je navíc už desítky let dějištěm krvavých střetů mezi tureckými vojáky podporovanými kurdskými "vesnickými strážemi" a stoupenci PKK usilujícími o autonomii jihovýchodu Turecka na ústřední vládě v Ankaře.

Volání po zrušení kurdských protureckých milic se v Turecku ozývá stále silněji. Především proto, že při vyšetřování řady incidentů, k nimž na jihovýchodě země dochází, se často ukazuje, že jsou za nimi právě "vesnické stráže" zapletené do obchodování se zbraněmi a drogami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám